کدام نوع کپسول آتش نشانی را خریداری کنیم؟
>کپسول آتش نشانی دستگاهی استوانه شکل و به رنگ قرمز است که برای خاموش کردن آتش استفاده میشود. این را همه ما میدانیم. حتی با اهمیت داشتن و یادگیری استفاده از آن هم آشنا هستیم؛ اما یک مسئلهای هنوز برای افراد ناشناخته بوده و آن آشنایی با انواع کپسول است. در نگاه عمومی بیشتر مردم فکر میکنند که تمامی کپسولها یک نوع هستند. از نظر ظاهر باید گفت که بله؛ اما از لحاظ مواد تشکیل دهنده داخلی، متفاوت هستند. اینکه چرا مواد تشکیل دهنده متفاوت هستند، یک مسئله فنی از نظر آتش نشانی است. هر کدام از مواد برای موقعیتهای خاصی استفاده میشود. در حال حاضر 8 نوع کپسول آتش نشانی داریم که در این مقاله قصد داریم تا آنها را برای شما معرفی کنیم.
معرفی انواع کپسول آتش نشانی
خاموش کننده آبی
این نوع خاموش کننده از نوع پرکاربرد بوده که در آن آب خالص تحت فشار زیادی در یک ظرف با محفظه 9 لیتری پر شده است. به طور علمی از این نوع کپسول برای آتش سوزی نوع A استفاده میشود. آتش سوزی نوع A شامل حریق مواد خشک مانند چوب، کاغذ، پارچه و غیره است. در حقیقت موادی که بعد از سوختن خاکستر تولید میکنند. برای جلوگیری از یخ زدگی مواد داخل این کپسول در شرایط هوایی سرد مانند 40- درجه از محلول ضدیخ در آن استفاده کرده تا با آب ترکیب شود.
قدرت پرتاب این ماده متوسط بین 7 تا 9 متر است. علت اینکه متوسط نوشتهایم، به دلیل تفاوت در استانداردهای تعریف در انگلیس و آمریکا است که متفاوت هستند. همچنین زمان تخلیه کامل این دو بین 55 تا 60 ثانیه است. نکته مهم اینکه تمامی کپسولها بعد از هر بار استفاده باید به طور کامل شارژ کامل شوند.
ساختار بدنه این نوع خاموش کننده به صورتی است که بتواند فشار 40 اتمسفر را تحمل کند. البته فشارسنجی روی درپوش دستگاه قرار دارد که اول برای تعیین اندازه فشار داخل و تخلیه فشار سیلندر در صورت افزایش درونی و تخطی آن از حد معمول است. کارکرد این خاموش کننده خیلی راحت است. یک اهرم دارد که یک گیره با نام ضامن در زیر آن قرار دارد. برای استفاده فقط کافی است تا ضامن بیرون کشیده و آن را روی آتش گرفته تا خاموش شود. البته استفاده از کپسول نیاز به آموزش دارد و حتماً توصیه میشود تا در دورههای مربوطه شرکت کنید. همچنین نیاز است تا هر ماه کپسول مورد بازبینی از طرف کارشناس قرار بگیرد.
خاموش کننده آب و گاز
این نوع خاموش کننده هم همانند بالایی است؛ اما یک تفاوت اساسی دارد. عامل فشار در این نوع خاموش کننده، گاز CO2 است که در یک سیلندر کوچک به نام کارتریج قرار میگیرد. این گاز غیرقابل کنترل و غیرقابل برگشت بعد از استفاده است. در این نوع، گاز به درون منبع رفته و با فشار مایع را به سرلوله هدایت کرده تا خارج شود.
خاموش کننده پودری
خاموش کننده پودری نوع دیگری کپسول است که در ترکیب آن از پودرهای مخصوص استفاده میشود. این پودرها از ترکیبی از گرد بعضی مواد شیمیایی تشکیل میشود که برای خاموش کردن فقط کافی است تا ماده تشکیل دهنده را روی آتش بریزید. ماده تشکیل دهنده دارای دو نوع پودر شیمیایی و خشک است. خود پودر شیمیایی هم به دو نوع معمولی با پایه تشکیل دهنده بی کربنات سدیم، بی کربنات پتاسیم، بی کربنات اوره پتاسیم و پتاسیم کلراید و نوع چندمنظوره با پایه تشکیل دهنده فسفات آمونیوم است. از خاموش کننده پودری شیمیایی برای اطفای حریق کلاسهای A، B و C استفاده میشود. کلاس B مربوط به مایعات و جامدات قابل مایع شدن و کلاس C مربوط به گازها است.
از نوع پودری خشک برای خاموش کردن مواد فلزی خاص و قابل اشتعال استفاده میشود؛ موادی مانند سدیم، منیزیم، آلومینیوم و غیره. این نوع مانند شیمیایی خود به چند گروه تقسیم میشود:
- نوع S که مواد تشکیل دهنده آن کلرور سدیم، کلرور پتاسیم و کلرور باریم است که با ایجاد پوسته ضخیم روی آتش، باعث خاموش شدن آن میشود.
- نوع C که مواد تشکیل دهنده آن گل خشک، گرافیت و کلرور سدیم است.
خاموش کننده پودر و هوا
از این نوع خاموش کننده میتوان برای خاموش کردن انواع کلاسهای مختلف آتش استفاده کرد. پودر و هوای خشک یا نیتروژن مواد تشکیل دهنده داخلی این کپسول هستند. به دلیل کلوخه شدن از این رو لازم است که هر چند وقت یک بار، کپسول را تکان داده و سروته کنید. از دیگر ویژگیهای این کپسول وزن بین 5 تا 14 کیلوگرم، زمان تخلیه 8 تا 14 ثانیه، قدرت پرتاب 6 متر، فشار 10 بار در زمان شارژ و مقدار تخلیه 85% در زمان شارژ است.
خاموش کننده پودر و گاز
این نوع خاموش کننده خود به دو نوع تقسیم میشود:
- در نوع کارتریج داخلی از گاز CO2 برای فشار اصلی استفاده میشود. این گاز در داخل یک سیلندر کوچک و زیردرپوش قرار میگیرد. در داخل سیلندر خاموش کننده قرار دارد. گاز در هنگام فشار اهرم از کارتریج خارج و محتویات سیلندر را به بیرون هدایت میکند.
- در نوع کارتریج بیرونی، گاز CO2 در خارج از استوانه با مجرای خروجی متصل از کارتریج روی بدنه است. سوپاپ عملکردی روی این کارتریجها در هنگام فعال شدن عمل کرده و باعث تخلیه گاز خواهد شد.
خاموش کننده گازی CO2
گاز CO2 به دلیل داشتن خواص بسیار زیاد، جایگزین بسیار مناسبی برای اطفا حریق است. این نوع گاز به دلیل اینکه هیچ اثری از خود به جای نمیگذارد، بیشتر در مناسب محلهای سربسته برای اطفا حریق کلاسهای B و C و بیشتر برای وسایل الکترونیکی و کامپیوتری استفاده میشود. فقط باید در استفاده از این نوع خاموش کننده خیلی مراقب باشید. این نوع میتواند در محیطهای سربسته باعث کاهش اکسیژن و ایجاد خفگی شود.
خاموش کننده هالوژنه
با اینکه ماده هالوژنه از نظر تاثیرپذیری و سرعت خاموش کردن نسبت به بقیه خیلی سریع است؛ اما به دلیل اینکه به لایه ازن آسیب میرسانند، از این رو استفاده از آن ممنوع شده است. از این نوع برای اطفا حریق دستگاههای برقی و دستگاههای ظریف الکتریکی یا در حال کلی مایع یا جامدات قابل اشتعال استفاده میشود. سه نوع خاموش کننده هالوژنه با نام نوع سقفی، نوع بولینگی یا شیشهای و نوع استوانهای وجود دارد.
خاموش کننده مواد کف
کف در این نوع روی ماده مشتعل شده ریخته و مانع از آزاد شدن گاز و گستردهتر شدن آن میشود. از آنجا که وزن کمی دارد، روی سطح ماده و پایین نمیرود. قدرت پرتاب 5 متری دارد.