سلام دوست من وقت بخیر

با انواع کابل بیشتر آشنا شوید

با انواع کابل بیشتر آشنا شوید

>


وقتی سراغ انواع کابل بروید، کابل تلویزیون، شبکه و آنتن از انواعی هستند که در ذهنتان و در همان اول خطور پیدا می‌کنند؛ اما باید گفت که این یک دسته‌بندی کلی است و در حقیقت کابل‌ها از نظر تخصصی به انواع بیشتری تقسیم می‌شوند. انواعی که بیشتر آن‌ها دیده‌اید و توجه نکرده‌اید. دانستن انواع کابل بیشتر از همه در هنگام خرید برای شما اهمیت دارد. تا زمانی که نیاز پیدا نکرده‌اید، مسلماً به سمت شناخت آن‌ها نخواهید رفت.

در ادامه این مقاله ما قصد داریم تا انواع کابل را برای شما معرفی کنیم. اگر قصد خرید یک نوعی را داشته و نمی‌دانید که تفاوتشان چیست یا حداقل اینکه کدام مورد را خریداری کنید، حتماً در ادامه این مقاله را مطالعه کنید.
 

شناختن انواع کابل


کابل‌ها را بر اساس ویژگی‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌کنند. مهم‌ترین ویژگی‌ها همان نوع کارکرد است. اولین تقسیم‌بندی بر اساس رسانا، نارسانا و حفاظت الکتریکی است.


کابل رسانا


کابل‌های هادی یا رسانا همان نوع کابل‌هایی هستند که برای انتقال جریان برق یا بهتر بگوییم جریان الکتریکی استفاده می‌شوند. ساختار درونی سیم‌ها از جنس مس، آلومینیوم، طلا یا نقره است. در حال حاضر بیشتر کابل‌های برق دارای ساختار درونی مسی یا آلومینیومی هستند. به این دلیل که هم ارزان بوده و هم اینکه وزن سبک‌تری دارند. در همه جا هم می‌توان استفاده کرد و هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت. البته باید گفت که آلومینیومی بیشتر از همه به کار گرفته می‌شود.

البته باید گفت که کابل‌های چند رسانا هم داریم که از چند سیم عایق در آن‌ها استفاده شده است. این نوع بیشتر مخصوص به استفاده در کنترل در فاصله‌های دور است. البته باید گفت که کابل‌ها از نظر شکل رسانا به سه دسته کلی زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

- کابل مفتولی که به صورت تک واحد بوده و با سطح مقطع دایره‌ای درون یک عایق قرار گرفته است. با اینکه قدرت انعطاف کمتری دارد؛ اما بهتر از بقیه می‌تواند جریان الکتریکی را هدایت کند.

- کابل نیمه افشان که چند نوع مفتولی ساده در آن به دور هم پیچیده شده‌اند. باید گفت که نسبت به بالایی قدرت انعطاف بیشتری دارد.

- کابل افشان که قدرت انعطاف بیشتری دارند. در حقیقت همان نوع نیمه افشان با تعداد کابل مفتولی بالا و پیچش بیشتر است.
 

کابل عایق


این نوع به دلیل ساختار و روکشی که دارد به نوع عایق معروف است. در حقیقت از نوع عایق بیشتر در محیط‌هایی استفاده می‌شود که گرما یا آتش سوزی در آن مکان‌ها زیاد بوده و از این رو نیاز است تا کابل حفاظت بیشتری شود. خود کابل عایق به دو دسته ترموپلاستیک و ترموست تقسیم‌بندی می‌شود. در ترموپلاستیک، کابل مقاومت مناسبی برابر با گرما داشته و از حدی که گرما بیشتر شد، احتمال ذوب شدن آن هم افزایش پیدا خواهد کرد. عایق‌های PE، PVC و LSZH از نوع ترموپلاستیک هستند که نوع PVC آن، پرکاربردترینش است. عایق پرموست مقاومت بیشتری داشته و از آن‌ها در محیط‌های با احتمال آتش سوزی بالا استفاده می‌شود.
 

کابل حفاظتی یا زره


این نوع کابل‌ها برای محافظت از آن در برابر میدان و امواج الکترومغناطیسی و در حالت کلی در برابر نویز استفاده می‌شود. برای سیستم‌های ماهواره‌ای بیشتر از همه از این نوع کابل به کار گرفته خواهد شد. اسکرین نوار مسی یا آلومینیومی، شیلد مسی و شیلد بافته شده مسی از انواع کابل حفاظتی است.

کابل زره برای مکان‌های بیشتر روباز استفاده می‌شود. مکان‌هایی که احتمال برخورد انواع ضربه از هر نوعی، فشار و همچنین جویده شدن توسط حیوانات را دارد. جنس روی بیشتر از این نوع از فلز است و به آن هم کابل مسلح می‌گویند. کابل زره به سه دسته SWA با محافظت 90 درصدی، GSWB با محافظت 80 درصدی و GSTA با محافظت 100 درصدی است. در هر سه هم از سیم فولادی گالوانیزه‌ای استفاده شده است.
 

کابل شبکه


این همان کابلی است که این روزها در حوزه‌های شبکه‌های اینترنتی و مخابراتی استفاده می‌شود. خود کابل‌های شبکه به زیر دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که ما در مقاله «با انواع مختلف کابل شبکه آشنا شوید» به طور کامل توضیح داده‌ایم.
 

کابل جفت تابیده


این کابل‌ها بیشتر در نوع شبکه مطرح می‌شوند؛ اما کاربردهای دیگری هم دارند. در حقیقت این نوع کابل‌ها از جفت کابل پیچ خورده تشکیل شده که در مجموع در داخل یک کابل، 8 کابل ریزتر با رنگ‌بندی مختلف وجود دارد.
 

کابل فیبرنوری


این نوع چند سالی است که استفاده از آن در کشور مطرح می‌شود و اتفاقاً باید گفت که در حال حاضر بیشترین درصد کابل‌ها در کشور از نوع فیبر نوری تشکیل شده است. الیاف‌های شیشه‌ای که درون یک عایق قرار گرفته و پهنای باند زیادی دارند. برای انتقال اینترنت با سرعت بالا، این کابل‌ها بیشتر از همه استفاده می‌شود.


کابل کواکسیکال


این نوع جزو آشناترین کابلی است که امروزه می‌شناسیم. همان کابل‌های آنتن که یک رسانا، رسانای فویلی و یک عایق بین این دو، ساختار کواکسیال را تشکیل می‌دهد.

کابل برق


کابل‌های برق ساختمان انواع مختلفی دارند. اگر بخواهیم که معرفی کنیم، در حقیقت خیلی می‌شوند. البته در ادامه چند نوع دسته‌بندی را خواهیم نوشت؛ اما بیشترین کاربرد این نوع کابل در همان الکتریکی‌ها برای ساختاربندی جریان برق داخل ساختمان است. از نظر برقی می‌توان کابل‌ها بر اساس ولتاژ تقسیم‌بندی کرد که به چهار صورت زیر خواهد بود:

- کابل فشار ضعیف برای انتقال جریان الکتریسیته تا 1000 ولت استفاده می‌شود. کابل کشی ساختمان مهم‌ترین کاربرد این نوع است.

- کابل فشار متوسط که برای انتقال جریان الکتریسیته بین 1 تا 33 کیلوولت و در فواصل کوتاه مانند پست‌های توزیع برق استفاده می‌شود.

- کابل فشار قوی که برای انتقال جریان الکتریسیته بین 33 تا 230 کیلووات استفاده می‌شود و در نیروگاه‌ها و مراکزی مانند ایستگاه‌های مترو و در فواصل طولانی استفاده می‌شود. کابل‌های فوق فشار قوی هم قابلیت جریان الکتریسیته با ولتاژ بالاتر از 230 کیلووات را دارند که در نیروگاه‌های اصلی به کار گرفته می‌شوند.

البته ممکن است که شما دو نام کابل الکتریسیته و سیگنال را هم بشنوید. باید گفت که کابل الکتریسیته همان نوع برق است که خود به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود. سیگنال‌ها همان کابل‌های مخابراتی، شبکه و کواکسیکال هستند که در انتقال انواع داده‌های صوتی و تصویری به کار گرفته می‌شوند.
 

کابل ربان


کابل‌های بسیار ریز و کوچک که به صورت موازی در کنار هم قرار گرفته‌اند. این نوع را بیشتر در لوازم جانبی به ویژه در هنگام اتصال وسایل روی مادربرد دیده‌اید؛ برای مثال، دستگاه‌های پاور که باید به مادربرد وصل داشتند، دارای کابل ربان هستند. شاید بهتر باشد که بگوییم، کابل ربان نوعی از کابل کامپیوتری است. البته کابل‌های کامپیوتری خود به انواع دسته‌های مختلفی از جمله برق، شبکه، HDMI، VGA، Sata، DIV و غیره تقسیم‌بندی می‌شوند.

باید گفت که انواع کابل بیشتر در دسته‌بندی‌های بالا قرار می‌گیرند. البته هر کدام هم دارای زیرشاخه‌های مجزایی هستند که نیاز است تا آن‌ها در یک مقاله جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
 




 

پیام ها و نظرات