
نکات مهم و اصلی برای تمیز کردن آشپزخانه که باید بدانید
>قلب خانه را به حال خود رها نکنید. قلب خانه مانند قلب انسان است که کم توجهی به آن میتواند عواقب بدی داشته باشد. تمامی فعالیت پختوپز در آشپزخانه انجام میشود. وقتی آشپزخانه کثیف باشد، غذاهایی که هم در آنجا تهیه میشود، سالم نخواهند بود. وقتی غذا سالم نباشد، اولین چیزی که مورد تهدید قرار میگیرد، سلامتی افراد خانه است. حالا بماند که تمامی کثیفی و میکروبهای آشپزخانه هم میتوانند به همه جا نفوذ کنند. برای همین است که توصیه میشود تا آشپزخانه روزانه تمیز شود. فرقی ندارد که چقدر از آن برای آشپزی استفاده کنید. توجه نکردن به رعایت اصول بهداشتی بیشتر از همه به خود شما آسیب خواهد رساند.
منظور ما از تمیز کردن آشپزخانه فقط دستمال کشیدن روی سطوح نیست؛ بلکه نکات بسیار ریزی وجود دارند که کمتر به آنها توجه میشود. در این مقاله، مهمترین نکات برای تمیز کردن آشپزخانه را برای شما نوشتهایم. اگر شما هم دغدغه این مسئله را دارید، این مطلب کمک زیادی به شما خواهد کرد.
منظور ما از تمیز کردن آشپزخانه فقط دستمال کشیدن روی سطوح نیست؛ بلکه نکات بسیار ریزی وجود دارند که کمتر به آنها توجه میشود. در این مقاله، مهمترین نکات برای تمیز کردن آشپزخانه را برای شما نوشتهایم. اگر شما هم دغدغه این مسئله را دارید، این مطلب کمک زیادی به شما خواهد کرد.
چگونگی و نکات تمیز کردن آشپزخانه
تمیز کردن سینک همیشه برای بانوان یک معضل جدی بوده است؛ به ویژه زمانی که غذایی میپزند یا گوشتی را تمیز میکنند و آثار لکه و بو روی آنها میماند. از آنجا هم که سینک، یکی از مهمترین و پرکاربردترین بخش آشپزخانه است، تمیز بودن آن بیشتر از همه باید مورد توجه قرار بگیرد. از مواد زیادی میتوان برای تمیز کردن سینک استفاده کرد؛ اما شاید هیچکدام به اندازه ترکیب جوش شیرین و پراکسید هیدروژن اهمیت نداشته باشد. فقط باید مراقب باشید که چنین موادی بیش از حد استفاده نشوند. برای اینکه استنشاق گاز ناشی از آنها میتواند به ریه آسیب جدی برساند.
یکی از بزرگترین اشتباهات خانمها، تمیز کردن فر و گاز در زمان روشن یا داغ بودن آن است. اول از همه به هیچ وجه زمانی که فر یا گاز روشن است، حتی یک دستمال ساده هم روی آن برای برداشتن آشغال یا از بردن کثیفی نکشید. دوم اینکه بعد از تمام شدن کارتان هم سعی نکنید تا مواد غذایی به جا مانده و اثرهای آن را بردارید و تمیز کنید. تا زمانی که این دو دستگاه سرد نشدهاند، هیچ اقدامی نکنید. برای تمیز کردن و از بین بردن لکهها، 3/1 فنجان آب را با یک سوم فنجان سرکه سفید و نصف فنجان جوش شیرین ترکیب کرده و بعد سطح بیرون و داخل را با آن تمیز کنید. البته اجازه دهید تا محلول 12 ساعت روی سطح بماند و بعد آن را با دستمال دیگری تمیز کنید.
برای آنهایی که جنس روی کابینت آنها از چوب است، استفاده از آب زیاد در درازمدت میتواند آسیبی به ساختار برساند. پس بهتر است تا از ترکیبی استفاده شود که نیاز به تمیز کردن را کمتر کند. یک بطری اسپری آب را با یک قسمت آب لیمو و یک قسمت سرکه سفید ترکیب کرده و بعد روی سطح چوب کابینت پخش کنید. بعد با یک پارچه تمیز، روی سطح را کاملاً تمیز کنید تا اثری از مواد روی آن نماند.
تمیز کردن داخل کابینتها از سختترین کارهایی است که خیلیها از آن فراری هستند. البته اگر محیط شما تمیز باشد، مشکلی آنچنانی به وجود نمیآید. بهترین راه برای تمیز کردن داخل کابینت، کشیدن دستمال خیس است؛ اما برای گوشهها میتوانید از جاروبرقی بزرگ یا نمونههای کوچک مانند جارو دستی شارژی استفاده کنید. آشغالهایی که در گوشهها قرار میگیرند، در صورت تمیز نشدن، بهترین مکان برای جمع شدن مورچهها و حشرات موذی دیگر هستند. حشراتی که به راحتی روی ظروف راه میروند و آلودگیهای خود را روی آنها پخش میکنند.
بعد از استفاده از هود، حتماً بدنه آن را تمیز کنید؛ به ویژه وقتی که غذای سرخ کردنی را آماده میکنید. چربی دودهها به راحتی روی هود قرار بگیرد و در صورتی که هود را به صورت مرتب تمیز نکنید، لکههای به وجود آمده به سختی تمیز کرده و علاوه بر ایجاد ظاهر نامناسب، روی کیفیت عملکرد دستگاه هم تأثیر خواهد گذاشت. همچنین اینکه هر چند وقت یکبار فیلتر را عوض کنید و در صورتی که هودتان از نوع قدیمی و کتابی است، لوله خرطومی آن را هم بررسی و در صورت نیاز، آن را با یک مدل نو جایگزین کنید.
رسوبات و کثیفیهای ظروف در دراز مدت میتواند باعث گرفتگی لولهها شود. قدم اول اینکه حتماً روی چاه ورودی را یک فیلتر قرار دهید تا آشغالهای بزرگ وارد لوله نشوند. همچنین اینکه بعد از تمام شدن کار، یک لگن کوچک آب داغ در داخل لوله بریزید تا تمامی چربیها و کثیفیهای مانده در داخل تمیز شده و بروند. برخی استفاده از مایعهای چاه بازکن را توصیه میکنند؛ اما باید در استفاده از مواد دقت زیادی کنید. از آنجا که چنین موادی ساختار شیمیایی دارند و حالت اسیدیشان بیشتر است، استفاده زیاد در لولههای قدیمی میتواند باعث آسیب و سوراخ شدن آنها شود. برای همین اگر خانه شما قدیمی است و لولههایتان را عوض نکردهاید، بهتر است که از همان آب داغ استفاده کنید.
برای تمیز کردن سینک و دیگر قسمتهایی که بیشتر از بقیه لکه به خود میگیرند، بهترین راه برای تمیز کردن، استفاده از مسواک یا برس همراه با محلول است. البته از دستمال هم میتوانید استفاده کنید؛ اما برس یا مسواک به دلیل سری که دارند، راحتتر و سریعتر لکه و کثیفیها را از بین میبرند.
تمیز کردن آشپزخانه فقط مربوط به از بین بردن لکهها نیست؛ بلکه چیدمان ظروف هم در آن اهمیت دارد. ظروفی را که بیشتر از همه استفاده میکنید، دستهبندی کرده و در یک قفسه قرار دهید. این کار چند مزیت برای شما خواهد داشت: اول از همه اینکه برای برداشتن یک ظرف یا یکی از مواد غذایی هر بار به سراغ یک کمد خواهید رفت و دیگر برای پیدا کردن آن لازم نیست تا تمامی کابینتها را بررسی کنید. دوم اینکه برنامهریزی بهتری میتوانید برای تمیز کردن ظروف و کابینت آنها داشته باشید. مسلماً وقتی ظروف کابینتی بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار بگیرد، حواستان به آنها بیشتر از بقیه برای تمیز کردن خواهد بود. سوم اینکه، آشپزخانه شما مرتبتر از بقیه خواهد بود.
حداقل ماهی یک بار باید آشپزخانه خود را تمیز کنید. مراحل تمیز کردن شامل تمیز کردن روی کابینتها و داخلشان، سینک، هود، بدنه یخچال و ماشین ظرفشویی و همچنین کف است. کف خیلی مهم است. اگر کف آشپزخانه تان موکت یا فرش است، هر چند روز یکبار روی آن جارو بکشید. اگر هم سرامیک است، حتماً با آب داغ و تی، کف را تمیز کنید. نکته مهمتر اینکه به گوشهها و زیر کابینتها بیشتر از همه باید توجه کنید. زیر کابینتها و یخچال بهترین فضا برای جمع شدن آشغال و خاک است. از آنجا هم که این قسمتها کمتر تمیز شوند (حداقل سالی یک بار و آن هم نزدیک عید)، برای همین مکان عالی برای حشرات موذی مانند سوسک هستند تا در آنجا جولان دهند. تمیز کردن این قسمتها خیلی ساده است. همان زمانی که کف آشپزخانه را با آب میشویید، این بخشها را تمیز کنید. حداقل اینکه با یک جارو، سعی کنید تا آشغالهای بزرگ را جمع کنید.
سطل زباله باید استاندارد باشد. یک سطل زباله استاندارد آشپزخانه دارای اندازه مناسبی است. همچنین اینکه درب داشته و درب با آن پدال باز و بسته میشود؛ اما نکته مهمتر اینکه حتماً باید در سطل آشغال آشپزخانه پلاستیک زباله باکیفیت قرار دهید. مسئله دیگر اینکه هر ماه یا حداقل هر دو هفته یک بار، سطل را با آب خالی هم شده بشویید.
برای تمیز کردن وسایل برقی مانند مایکرویو، فر و غیره، بهترین محلول ترکیب آب، لیمو و جوش شیرین است. این محلول در از بین بردن کثیفیها به اصطلاح معجزه میکند. اگر هم دسترسی ندارید، حداقل اینکه از پاک کننده سطوح استفاده کنید. البته اسپری کردن پاککنندههای شیمیایی در داخل فر و مایکرویو توصیه نمیشود. از آنجا که غذا در داخل آنها قرار میگیرد، برای همین هرچه از مواد شیمیایی کمتری استفاده کنید، بهتر است. حداقل اینکه با آب خالی و دستمال، سطوح داخلی را تمیز کنید. محلول دیگر ترکیب آب و سرکه است که برای تمیز کردن ظروف شیشهای توصیه میشود. البته میتوانید حداقل هرماه یا هر دو ماه یک بار، ظروف شیشهای را که بیشتر از همه استفاده میشوند، با وایتکس تمیز کنید. فقط در استفاده از وایتکس زیادهروی نکنید که اثر مخرب آن بیشتر از فایدهاش است.
هیچ سطوحی را بعد از تمام شدن کار آشپزی به حال خود رها کنید. حتماً تمامی سطوح از کابینتها گرفته تا سینک را به طور کامل و با آب و مواد شوینده تمیز کنید. شاید به خود بگویید که یکی یا دو بار چیزی نمیشود؛ اما بعضی لکهها فقط کافی است که یک بار روی سطح بمانند و پاک نشوند؛ چنان نفوذ عمیقی میکنند که برای تمیز کردن آنها باید از قویترین مواد موجود در بازار استفاده کنید.
اجازه ندهید که حتی ذرهای خاک روی سطوح باقی بماند؛ به ویژه برای آنهایی که در مکانهای شلوغ یا حاشیه شهر زندگی میکنند. در چنین مناطقی میزان نفوذ گردوخاک به داخل خانه بیشتر از حد استاندارد است و همین مسئله باعث میشود تا همیشه روی سطوح وسایل، خاک بنشیند. در چنین شرایطی بهتر است که حداقل از یک دستمال برای تمیز کردن استفاده کنید.
داخل یخچال و فریزر را فراموش نکنید. البته اصولاً همه حداقل سالی یک بار و آن هم نزدیک عید، داخل فریزر و یخچال خانه خود را تمیز میکنند؛ اما بهتر است که حداقل هفتهای یک بار با دستمال تمیز و میکروفیبردار، لکههای ناشی از غذاهای ریخته شده را با دقت تمیز کنید. این لکه در صورت ماندگاری بعداً به سختی پاک شده و حتی میتواند خودش عاملی برای کثیفی بیشتر شود.
نتیجهگیری
قلب خانه را جدی بگیرید. اینکه چه میزان از آشپزخانه خود استفاده میکنید، فرقی ندارد. مهم این است که حداقل هفتهای یک بار و با سادهترین تکنیکها، اجازه ندهید که این فضای مهم آلوده شود.
مطالب مرتبط:
نکات ایمنی استفاده از مواد تمیز کننده
برای تمیز کردن خانه به این وسایل نیاز دارید
چند ماده طبیعی برای پاک کردن شیشههای پنجره را بشناسید
نکات خانه تکانی در کرونا