
چگونه امنیت گوشی را در برابر هک افزایش دهیم؟
>خیلی حس بدی است که از اتوبوس یا مترو پیاده شوید یا حتی همینطور که در خیابان راه میروید، ناگهان یک نفر گوشی موبایل شما را بدزدد. در خصوص چگونگی حفظ امنیت گوشی موبایل، تا به حال مطالب زیادی نوشته شده است؛ اما وقتی اتفاق بیفتد، دیگر هیچ کاری نمیتوان کرد. البته این روزها دزدی فقط قاپیدن فیزیکی گوشی نیست، بلکه میتواند نفوذ نرم افزاری و دزدیدن اطلاعات داخل گوشی هم باشد. این مسئله خطرناکتر است. برای اینکه وقتی شما حواستان نیست، یک نفر در نقطهای دیگر با روشهایی توانسته به داخل گوشی شما نفوذ پیدا کرده و از اطلاعات کپی بردارد. حتی میتواند رمزی روی گوشیتان گذاشته و به این صورت دیگر نمیتوانید از موبایل استفاده کنید؛ مگر اینکه مبلغی را پرداخت کنید.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا روشهایی را برای شما بنویسیم که بتوانید امنیت گوشی خود را در برابر هک و ویروس افزایش دهید.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا روشهایی را برای شما بنویسیم که بتوانید امنیت گوشی خود را در برابر هک و ویروس افزایش دهید.
روشهای افزایش امنیت گوشی موبایل
برای صفحه نمایش خود پسورد قرار دهید
بر اساس اطلاعاتی که در سایت safervpn نوشته شده است، 30% کاربران در جهان برای گوشی موبایل خود پسوردی انتخاب نکردهاند. باور آن واقعاً سخت است. 30% کاربر تعداد کمی نیست. احتمالاً همین الآن خودتان چند نفر را بتوانید در بین خانواده، دوستان و فامیل معرفی کنید. فکر میکنید که چرا چنین کاری نمیکنند؟ ایجاد رمز عبور قوی برای افزایش امنیت تلفن همراه ضروری است. شاید به خودتان بگویید که دزدها یا هکرها نرم افزارهایی دارند که میتوانند پسوردها را از بین ببرند؛ اما باید گفت که وقتی پسورد طولانی و پیچیده انتخاب کنید، احتمال نفوذ را بسیار کم خواهید کرد.
برای گوشی موبایل دو روش قفل گذاری میتوان انتخاب کرد؛ انتخاب الگو یا پسورد. پسورد از الگو قویتر است؛ البته اگر گوشی شما از الگوی بیومتریک مانند اثرانگشت پشتیبانی میکند، باید گفت که بهترین ساختار امنیتی را دارد. مسئله مهم این است که حتماً پسوردهای پیچیده شامل حروف بزرگ و کوچک، عدد و نشانهها استفاده کنید. همچنین اینکه هرچه طولانیتر باشد، بهتر است. حداقل 8 کاراکتر توصیه میشود. البته این به گوشی موبایل شما بستگی دارد.
نکته دیگر اینکه فقط برای خود گوشی رمز عبور تعیین نکنید. میتوانید این رمز عبور را برای فایلها مهم خود هم قرار دهید. به این صورت وقتی هکر به داخل گوشی شما نفوذ کرد، با چالش جدیدتری برای نفوذ مواجه خواهد شد.
برای سیم کارت رمز تعیین کنید
تعیین رمز عبور برای ورود به گوشی همیشه جوابگو نیست. به هر حال اینقدر راههای نفوذ مختلفی وجود دارند که هکرها میتوانند با استفاده از آنها وارد برنامهها شوند؛ اما گاهی دزد یا هکر سعی میکند تا با استفاده از سیم کارت موبایلتان کارهای مخرب بیشتری انجام دهد. به عبارتی وقتی گوشی شما دزدیده شود، از طریق تعویض سیم کارت در یک گوشی دیگر، اقداماتی را انجام دهند. بهترین راه این است که برای سیم کارت خود رمز عبور تعیین کنید. به این صورت در همان قدم اول، نمیتواند کاری انجام دهد.
برنامههای آنتی ویروس نصب کنید
با برنامههای آنتی ویروس تقریباً همه آشنایی دارند. همان برنامههایی که برای افزایش امنیت استفاده میشوند. حالا اپلیکیشن های آنتی ویروس هم در گوشی موبایل همان وظیفه یکسان را انجام میدهند. این برنامهها، کل سیستم عامل کلی همراه با برنامهها را به صورت تک تک اسکن و سپس برنامههای مخرب را شناسایی میکند. پس از آن بر اساس دستورالعملهایی که از پیش تعریف شده دارد، جلوی ورود و اجرا برنامههای مخرب را میگیرد.
اپلیکیشن های آنتی ویروس گوشی به صورتی طراحی شدند که در کیفیت سرعت و عملکرد گوشی تأثیر زیادی نخواهند گذاشت. برعکس هدف این است که با متوقف کردن برنامههای مخرب و نفوذی از نفوذ ویروسها، عوامل منفی تأثیرگذار بر سرعت را از بین ببرند. Avira و Security 360 دو برنامه آنتی ویروسی هستند که میتوان با نصب آنها در گوشی، جلوی نفوذ را گرفت.
برنامههای امنیتی را نصب کنید
برنامههای امنیتی را نباید با آنتی ویروس اشتباه بگیرید. برنامههای امنیتی بهترین گزینهها برای افزایش امنیت هستند. برنامههایی که به کاربران امکان کنترل از راه دور را میدهند؛ برای مثال، دو برنامه Anti-Theft و Cerberus برای پیدا کردن موقعیت دقیق گوشی به کاربران کمک میکنند. به این صورت اگر گوشی شما دزدیده شد، به راحتی میتوان با استفاده از GPS موقعیت فعلی را پیدا کرد. همچنین اینکه میتوان برنامههایی را نصب کرد که ورود به بعضی بخشها را با محدودیت مواجه کند. فقط اینکه متأسفانه تصور غلطی در استفاده از برنامههای امنیتی وجود دارد. برخی ادعا کاهش سرعت عملکرد گوشی در هنگام فعال بودن آنها میشود. باید گفت که کل برنامههای امنیتی فضای حداکثر 5 مگابایتی را اشغال میکنند که در برابر فضای زیاد خود گوشیهای امروزی، صفر است.
بر برنامهها نظارت داشته باشید
شاید گاهی به دلیل اینکه گوشی موبایل از شما چندین بار در خصوص اجازه دسترسی پرسیده است، کلافه شده باشد؛ اما باید گفت که این مسئله برای افزایش امنیت گوشی شماست. به هرحال، همه ما بخشهایی را در گوشی موبایل داریم که نمیخواهیم کسی دیگر به آن دسترسی داشته باشد و به عبارت حریم خصوصی به حساب میآید. بهترین راهکار این است که برای برنامه خاص و مهم خود، پسورد تعیین کنید.
البته مشکل نظارت و اجازه دسترسی به همینجا محدود نمیشود. بعضی اپلیکیشن ها برای ادامه کار خود نیاز به دسترسی به اطلاعات گوشی شما از جمله پیامها و مخاطبان تماستان دارد. متأسفانه خیلی از افراد بدون توجه به همین مسئله، اجازه دسترسی را میدهند. اصلاً نمیدانند که آن برنامه چیست و چه کارهایی انجام میدهد. اینکه آیا واقعاً فقط به آن اطلاعات دسترسی پیدا میکند یا خیر؟ در صورتی که اپلیکیشن برای شما شناخته شده نبود و دریافت بعضی اطلاعات از نظرتان غیرمنطقی هم بود، به هیچ وجه اقدام به نصب آن نکنید و همان لحظه و سریع پاک کنید.
مجوزهای بلوتوث را کنترل کنید
کمی تعجب برانگیز است که بگوییم بعضی از هکرها به راحتی و با استفاده از روشن بودن بلوتوث میتوانند اطلاعات گوشی شما بدزدند. چند سال پیش (در دهه 80) که ارسال پیامها از طریق بلوتوث انجام میشد، بسیاری از کاربران گوشیها در دام هکرها گیر میافتادند. فقط کافی است که شما بلوتوث دستگاه را روشن و درخواست کاربری را قبول کنید. بهترین حالت این است که برای شما فایل مخرب بفرستد که باید گوشی خود را ریست فکتوری یا فلش کنید. به هیچ وجه در مکانهای شلوغ مانند کافی شاپ، اتوبوس، مترو و غیره بلوتوث گوشی خود را روشن نکنید. اگر هم مجبور به روشن کردن بلوتوث بودید، برای مثال، به منظور اتصال هندزفری به گوشی، دستگاه را در بالاترین حالت امنیتی خود قرار دهید.
دادههای خود را رمزگذاری کنید
وقتی داده و فایلهایی را رمزگذاری میکنید، در حقیقت امکان ورود هکرها را به داخل گوشی و سوءاستفاده از اطلاعات را به صفر میرسانید. البته شاید نتوان برای تمامی فایلها رمزعبور تعریف کرد؛ اما تا جایی که امکانش هست، این عمل را انجام دهید. بعضی گوشیهای موبایل مانند آیفون دارای چنین نرم افزارهایی داخل گوشی هستند که این کار را انجام میدهد؛ اما اگر هم نخواستید که از آن استفاده کنید، به دنبال اپلیکیشن های ایمن باشید. البته باید گفت که سیستم رمزگذاری دادهها در گوشیهای موبایل کاربرد مخصوص به خود را دارد. در صورتی که به این سیستم و چگونگی استفاده آن آشنا نباشید، احتمال از دست دادن دادهها هم زیاد خواهد بود.
از وی پی ان استفاده نکنید
استفاده از وی پی آنهای متفرقه و ناآشنا میتواند به راحتی امنیت گوشی موبایل شما را کاهش دهد. نمیتوان گفت که VPN کاملاً ایمن وجود دارد. تا جایی که میتوانید از فیلترشکن و وی پی ان برای اتصال به سایت یا برنامههای فیلتر شده استفاده نکنید.
بهترین برنامههای ضد سرقت اندروید برای محافظت از تلفن
Find My Device
Find My Device اپلیکیشن ضدسرقت گوگل و یکی از بهترین گزینههای امنیت داخلی اندروید به حساب میآید. با این دستگاه، کاربر میتواند تلفن خود را از راه دور قفل کند، از دستگاه خارج شود و اطلاعات گوشی خود را پاک کند. همچنین امکان مشاهده موقعیت مکانی گوشی وجود دارد و با کسی که تلفن در دست اوست، تماس گرفت. در خصوص قفل تلفن، میتوان پیامی را نوشت که همیشه در صفحه نمایش داده شود. به این صورت هر وقت فردی درصدد باز کردن آن بربیاید، با آن پیام مواجه خواهد شد.
ویژگیهای Find My Device به صورت پیشفرض روشن هستند؛ اما باز بررسی کنید که به طور تصادفی خاموش نکرده باشید. در بخش تنظیمات و سپس بخش Google میتوانید فعال بودن یا نبودن ویژگیها را بررسی کنید. این برنامه رایگان است.

Cerberus
Cerberus برترین برنامه قانونی ضدسرقت اندروید است. ویژگیهایی که در این اپلیکیشن وجود دارد، باعث تمایز این برنامه با بقیه شده است. Cerberus میتواند از سه روش کنترل از راه دور از طریق پرتابل وب، کنترل از راه دور از طریق پیام متنی و هشدارهای خودکار از اطلاعات دستگاه محافظت کند. همچنین ردیابی تلفن، قفل دستگاه، روشن کردن زنگ هشدار، بارگذاری گزارشهای تماس و پاک کردن حافظه داخلی و خارجی از دیگر امکانات این اپلیکیشن است. یکی از ویژگیهای Cerberus این است که در صورت سرقت، برای سارق مشکلاتی در استفاده به وجود خواهد آورد. در حقیقت این برنامه میتوان به صورت مخفیانه از سارق عکس و صوت در حال استفاده ثبت و آنها را در بخش ابری بارگذاری کند. به این صورت شما هم به صدا و هم به تصویر سارق خود دسترسی خواهید داشت. همچنین اینکه اگر شخصی پین را به اشتباه وارد کرد، از او عکس خواهد گرفت.

فقط نکته اینکه این برنامه در پلی استور نیست. در حقیقت گوگل استفاده از آن را ممنوع اعلام کرده است؛ اما شما میتوانید از خود سایت اصلی، اپلیکیشن را دانلود و نصب کنید. استفاده از این برنامه رایگان است؛ اما حتماً باید ثبت نام کنید.
Anti-Theft Alarm
Anti-Theft Alarm یکی دیگر از برنامههای ضدسرقت است. البته ویژگیهای این اپلیکیشن با بقیه کمی متفاوت است؛ برای اینکه قابلیت ردیابی و پاک کردن اطلاعات را ندارد. Anti-Theft Alarm در شرایط خاص میتواند هشدار خطری را اعلان کند؛ برای مثال، اگر کسی تلفن شما را جابه جا کند یا سیم کارتی درون آن قرار دهد، این برنامه هشدار میدهد. همچنین میتوانید در صورت دزدیده شدن، ساعت زنگ آن را فعال کنید. حتی اگر دستگاهتان هم در حالت بیصدا باشد، باز هم زنگ آن بدون مشکلی پخش خواهد شد.

McAfee Mobile Security
McAfee Mobile Security به دلیل داشتن ویژگی ضدویروسی بیشتر شناخته شده است؛ اما قابلیت ضدسرقت هم دارد. ویژگیهای این برنامه شامل قفل دستگاه، محافظت در برابر نصب برنامههای مخرب، قفل شدن گوشی بعد از وارد کردن سه بار رمز به صورت اشتباه و عکس گرفتن از صورت فرد و ردیابی موقعیت گوشی از راه دور است.
CrookCatcher
CrookCatcher برنامهای است که به مالباخته کمک میکند تا سارق گوشی را در همان لحظه پیدا کند. وقتی کسی بخواهد که قفل گوشی را باز کند، در همان لحظه از صورت او عکس گرفته و برای شما ایمیل خواهد کرد. این ایمیل علاوه بر عکس، حاوی موقعیت دقیق مکانی سارق هم خواهد بود. همچنین میتوانید با آن تعداد ورودیهای نادرست را هم تغییر دهید. این برنامه نیاز به اجرای دائمی ندارد و با وارد کردن کد اشتباه فعال میشود. از این رو نسبت به بقیه، انرژی کمتری از باتری مصرف میکند.
Prey
Prey یک اپلیکیشن ضد سرقت تلفن است؛ اما میتوان آن را برای تبلت، لپ تاپ و دیگر دستگاهها هم استفاده کرد. این برنامه دارای نسخه رایگان و پولی است. با نسخه رایگان میتوانید تا سه دستگاه را در یک منطقه محدود ردیابی کنید. نسخه پولی آن امکانات بیشتری از جمله قفل از راه دور، موقعیت جغرافیایی و کنترل وای فای را میدهد.
Where’s My Droid
Where’s My Droid مانند قبلی دارای نسخه رایگان و پولی است. در نسخه رایگان امکان ردیابی از طریق GPS، تماس گرفتن، رمز گذاشتن، پاک کردن کارت SD و ریست فکتوری را انجام دهید. در نسخه پولی امکان عکسبرداری از راه دور از شخص در هنگام باز کردن و جلوگیری از پاک کردن برنامهها وجود دارند.

نتیجهگیری
هکرها و دزدها از هر راهی میتوانند وارد گوشی شما شوند یا آن را بدزدند. همانطور که شما نمیتوانید نقطه به نقطه مرزهای کشور را تحت پوشش قرار دهید، امکان بستن تمامی راهها برای ویروس و غیره وجود ندارد؛ اما میتوانید با انجام اقداماتی حداقل ضریب امنیت را افزایش دهید. در این مطلب ما چندین راهکار و اپلیکیشن کاربردی را برای شما معرفی کردیم تا در صورت بروز اتفاقی، کمتر نگران شوید.
مطالب مرتبط:
چگونه از به روز بودن ویژگیهای گوشی آیفون خود مطمئن شوید؟
آینده صنعت موبایل چگونه خواهد شد