رابطه تکنولوژی و ماه رمضان چگونه است؟
>ماه مبارک رمضان از دیروز شنبه آغاز شد. شنبهای که نسبت به خیلی از روزهای مشابه خود کاملاً متفاوت بود. اول از همه اینکه این ماه امسال با گسترش بیماری کرونا در جهان مصادف شد. متأسفانه شاهد از دست دادن بسیاری از هموطنانمان از ابتدای شیوع آن در کشور تاکنون بودهایم. دوم اینکه خیلی از افراد به دلیل مبتلا شدن به کرونا، یا الآن مبتلا هستند یا در گذشته گرفته بودند، امسال را نمیتوانند روزه باشند و عدهای دیگر هم به دلیل ترس از ضعیف شدن قوای بدنی به استقبال نرفتهاند. به هر حال شرایط امسال بسیار متفاوت از گذشته بوده و روی همهچیز تأثیرگذار است. مسئلهای که ما میخواهیم در این مقاله بررسی کنیم، رابطه تکنولوژی با ماه رمضان در سال 1399 است. با توجه به شرایط کرونا بیشتر فعالیتها به صورت اینترنتی و با استفاده از ابزارهای تکنولوژی انجام میشود. حالا میخواهیم بدانیم که تغییر گرایش بیشتر مردم به این سمت چگونه میتواند این ماه را متفاوتتر از گذشته کند.
سایت ZDNet بررسی در این خصوص یعنی ارتباط ماه رمضان و تکنولوژی در 2020 داشته است. البته بیشتر موارد مطرح شده در پیرامون موضوع کرونا است که دور از ذهن نخواهد بود. حالا ما با کمک این مقاله و تحقیقات و بررسیهای تیم محتوای کالاورد، این مقاله در محدوده جغرافیایی ایران نوشتهایم.
شبکههای اجتماعی در ماه رمضان
امسال که بیشتر افراد در قرنطینه بودند، ناخودآگاه شاهد افزایش آمار استفاده از شبکههای اجتماعی به ویژهاینستاگرام و تلگرام بودهایم. تقریباً هرکسی که در این شبکهها دارای حساب کاربری بوده، بیشترین زمانی آنلاینی خود را داشته است. حالا که ماه رمضان هم به قرنطینه اضافه شده، بیشتر کاربران بیشتر از گذشته استفاده میکنند. البته بر اساس تحقیقاتی که Apenews انجام داده است، آمار استفاده از انواع سوشیال به ویژه فیسبوک در خاورمیانه همیشه نسبت به بقیه ماهها بیشتر بوده است. کاربران در خاورمیانه 58 میلیون ساعت را در فیسبوک سپری میکنند و بیشتر از همه ویدئوهای یوتیوب را تماشا میکنند. در واقع این نشان میدهد که رمضان نه تنها ماه مقدسی برای روزهداران خواهد بود، بلکه میتواند فرصت استثنایی برای کسبوکارها هم در تبلیغات باشد.
نکتهای که در این مقاله منتشر شده، این است که بیشتر کاربران شبکههای اجتماعی در ماه رمضان روزانه 2 میلیون ساعت در فیسبوک را سپری میکنند. همچنین اینکه مشاهده فیلمها و سریالها در یوتیوب 151% افزایش پیدا میکند. البته این آمار مربوط به تمامی خاورمیانه است. مسلماً در ایران با توجه به فیلترینگ فیسبوک و یوتیوب قضیه کاملاً متفاوت است؛ اما به نظر میرسد که این آمار با توجه به مطابقت آن با دوران قرنطینه کرونا خیلی بیشتر از سالهای گذشته باشد. نکته اصلی اینکه موضوع اصلی محتواها هم امسال تغییرات جزئی داشته است. در رمضان موضوع اصلی حول همین ماه است؛ اما این بار کرونا هم به آنها اضافه شده است. در واقع بیشتر کاربران به دنبال موضوعاتی در خصوص رمضان هستند. البته فقط مختص به این مسئله نیست. بر اساس گزارش گوگل در مصر، عربستان سعودی و امارات دیدن برنامههای ورزشی 22%، برنامههای مسافرتی 30% و بازیهای ویدئویی 10 تا 20 درصد در این ماه افزایش پیدا میکند.

حالا سؤال این است که چه ارتباطی بین شبکههای اجتماعی و رمضان وجود دارد؟ اصلاً این ارتباط مناسب چه گروه افرادی است؟ وقتی که قرنطینه اجباری پیش آمد، بسیاری از کسبوکارها مجبور شدند که روی فروش اینترنتی خود سرمایهگذار کنند. از طرفی شبکههای اجتماعی هم محبوبیت زیادی پیدا کرد. به هر حال بیشتر مردم در این روزها کمتر بیرون میروند و اگر هم بروند، سعی میکنند تا اصول بهداشتی را در حد ممکن رعایت کنند. در ماه رمضان، افراد روزهدار فعالیتهای خود را کمتر میکنند. همه اینها باعث شده تا شاهد افزایش استفاده از انواع سوشیال ها به ویژهاینستاگرام و تلگرام باشیم. این میتواند فرصت خوبی برای کسبوکارها برای تبلیغات محصولات و خدمات خود باشند. در واقع یک بازار بزرگ که آنها میتوانند به بهترین شیوه تبلیغات خود را انجام بدهند.
برنامههای خاص در ماه رمضان
همیشه قبل از ماه رمضان تبلیغات سریالهای مناسبتی شروع میشود. در تمامی کشورهای اسلامی به ویژه منطقه خاورمیانه همیشه چنین چیزی وجود دارد. البته فقط زنجیره نیست، بلکه برنامههای مناسبتی مخصوص این ماه هم ساخته میشود؛ مانند ماه عسل. در امسال، تمامی دولتها تلاش میکنند تا بتوانند از طریقی مردم را در خانه ماندن ترغیب کنند و یکی از بهترین راهها هم ساختن همین سریالها یا حتی برنامههای خاص است.
این فرصت ویژهای را برای کسبوکار به وجود آورده است. از چه لحاظ؟ ما در این ماه کمتر شاهد برگزاری مهمانی و افطاری هستیم. بیشتر مردم حالا چه آنهایی که در خانه هستند یا سرکار، ترجیح میدهند تا با دیدن برنامههایی سر خود را گرم کنند. اگر کسبوکار شما بتواند برنامهای بسازد که بیشتر کاربران را سرگرم کند، برد کرده است. منظور ما از برنامه، فقط ساخت اپلیکیشن نیست. در واقع ثابت شده که کاربران در این روزها بیشترین وقت خود را صرف تماشای انواع ویدئو میکنند تا چیز دیگر. پس بهتر است که هر کسبوکاری به فکر ساخت حداقل یک ویدئو در این روزها باشد. ویدئویی که برنامه خاص ماه رمضان به ویژه در سال 99 بوده و مطابقی با حال و هوای این روزها هم داشته باشد.
اپلیکیشن های خاص این ماه
در این ماه بازار دانلود انواع اپلیکیشن ها داغ است؛ اما نه هر اپلیکیشنی. بلکه آنهایی که حداقل ارتباطی با ماه رمضان دارند؛ نمونههایی مانند قرآن صوتی، اوقات شرعی، آشپزی رمضانی، تقویم فارسی، اذانگو، ادعیه رمضان، احکام روزه، تصاویر پشت زمینه گوشی و غیره. مسئله اینجاست که چنین برنامههایی در بیشتر گوشیهای کاربران نصب است؛ فقط اینکه در این ماه مدت زمان استفاده بیشتری را به خود اختصاص میدهند. مسئله کرونا فرصت ویژهای برای کسبوکارها و کاربران در استفاده از اپلیکیشن داده است. تعامل کاربران با اپلیکیشن ها در این روزها افزایش پیدا کرده است. حالا جدا از خرید، آنها از طریق اپلیکیشن ها به دنبال دریافت اطلاعات مورد نیاز خود هم هستند. برای مثال، اپلیکیشن های آموزشی این روزها بیشتر از همه مورد توجه قرار گرفته است. مردم در قرنطینه هستند و این بهترین فرصت برای یادگیری آنها است. کسبوکارها خیلی راحت میتوانند با عرضه اطلاعاتی مرتبط با کرونا و به روز، نرخ استفاده کاربران را افزایش دهند. برای مثال آنهایی که در حوزه آموزشی فعالیت میکنند.
کرونا باعث شده که ماه رمضان امسال کمی متفاوتتر باشد. این مسئله باعث شده تا مردم و کسبوکارها بیشتر به سمت تکنولوژی بروند. ما در این مقاله فقط خواستیم سه ایده را برای شما بنویسیم. ماه رمضان و تداخل آن با روزهای کرونایی باعث شده تا تغییرات بسیار زیادی در استفاده از تکنولوژی به وجود بیاید. امیدواریم حداقل شما بتوانید بهترین استفاده را در این روزها ببرید.