
مانیتور ال ای دی چیست؟
>مانیتور LDE یا صفحه نمایش ال ای دی، در حقیقت صفحهای صاف یا پنل فلتی است که در کامپیوتر و تلویزیون استفاده میشود. این نوع مانیتور در چند سال گذشته توانسته جایگاه بسیار خوبی را در صفحه نمایش ها به دست بیاورد و به دلیل مزیتهایش از جمله عمق کم و وزن سبک و همچنین کیفیت بالا در نمایش، محبوبیتش هر سال بیشتر از گذشته شده است.
تعریف مانیتور LED
LDE مخفف عبارت Light Emitting Diode است. باید گفت که یک ال ای دی، نور را در نتیجه لومینسانس الکتریکی منتشر میکند. نور ال ای دی به عنوان «نور سرد» شناخته میشود؛ به این دلیل که برخلاف لامپ رشتهای، نور از حرارت دادن المنتها تولید نمیشود. در عوض از دیودهایی نور پخش میشود که از دو نیمه هادی سیلیکونی با روکش مخصوص عبور میکنند. این باعث میشود تا انرژی بسیار کمتری برای تولید نور مصرف شود.
یک ال ای دی از مواد جامد و بدون قطعات متحرک ساخته میشود و اغلب به شکل پلاستیک شفاف است؛ مسئلهای که باعث افزایش دوام هر ال ای دی میشود. نکته دیگر اینکه لامپهای ال ای دی از خود گرمایی ساطع نمیکنند، برای همین است که در هنگام روشن ماندن، اگر دستتان را به سمت صفحه ببرید، هیچگونه گرمایی احساس نخواهید کرد.
اولین ال ای دی توسط یک فرد روسی به نام اولک لوسف در سال 1927 ساخته شد. در آن موقع کاربرد ال ای دی بسیار کم بود و هم اینکه فقط قادر به تولید نور مادون قرمز، قرمز و زرد بودند؛ اما حالا در بسیاری از دستگاهها از جمله صفحات مانیتور و تلویزیون استفاده میشوند.
مزیتهای مانیتور LED چیست؟
- مانیتورهای ال ای دی نسبت به بقیه نازکتر و سبکتر هستند. در حقیقت میتوانید آن را همانند یک کیف دستی حمل کنید.
- مانیتورهای ال ای دی دارای نرخ تضاد رنگی بهتری هستند؛ از این رو تصاویر را با کیفیت بهتر و روشنتری نمایش میدهند.
- این نوع مانیتور به دلیل بهرهگیری از طول موج لایت بزرگتر، رنگها را با حالت واقعیتری نمایش خواهد داد.
- این نوع صفحهها به دلیل داشتن ساختارهای خاصی کمتر احساس خستگی در چشم ایجاد میکنند.
- طول عمر خیلی بیشتری نسبت به LCD دارد و برق کمتری هم مصرف میکند.
چگونه یک صفحه نمایش LED کار میکند؟
یک صفحه نمایش ال ای دی شامل چراغهای LED بسیار نزدیک به هم است. تصاویر به وجود آمده از ال ای دی ناشی از خاموش و روشن شدن آنها به ترتیب است. برای ایجاد تصویرهای رنگی، از اصول اختلاط رنگ استفاده میشود که از این رو رنگهای جدید از ترکیب نور در رنگهای مختلف به وجود میآیند. البته باید در نظر گرفت که یک نمایشگر ال ای دی شامل LED های قرمز، سبز و آبی است که به صورت ثابت نصب شدهاند. بعد این سه رنگ با هم ترکیب شده و یک پیکسل را تشکیل میدهد. آن وقت با تنظیم شدت دیودها میتوان تعداد رنگهای بسیار زیادی را تشکیل داد. به عبارتی دیگر آرایهای از پیکسلهای رنگی برای تولید تصویر در کنار هم قرار میگیرند.
RGB چیست؟
RGB مخفف عبارت Red، Green و Blue است. در حقیقت یک شمای رنگی است که نشاندهنده تشکیل تمامی رنگها از ترکیب این سه رنگ است. پایه تشکیل رنگها در صفحات ال ای دی، این سه مورد است.
SMD چیست؟
SMD مخفف عبارت Surface Mount Device است. اجزای الکترونیکی هستند که به صورت مستقیم روی صفحه مدار چاپی نصب میشود؛ البته نصب آن به صورت لحیم کاری زیر مدار مانند مدلهای قبلی نیست. در تکنولوژی صفحه LED، مفهوم SMD کمی متفاوتتر به کار رفته است. یک صفحه نمایش اس ام دی، در واقع صفحه LED است که دیودهای قرمز، آبی و سبز در کپسولهای کوچک پلاستیکی روی مدار چاپی نصب دارد. این حالت باعث میشود تا دیودها فضای کمتری را اشغال کنند و تصاویر با وضوح بالاتری نمایش داده شوند.
میزان مصرف انرژی صفحه نمایش LED چقدر است؟
ال ای دی به فناوری بسیار کم مصرف معروف است؛ برای همین است که امروزه در بسیاری از صفحهها برای کاهش مصرف برق استفاده میشوند؛ اما اینکه چه میزانی توانی دیودهای ال ای دی مصرف میکنند، به نوع نمایشگر، میزان روشنایی و کاربرد آن بستگی دارد. برای مکانهایی که فضای تاریکی دارند، باید به دنبال صفحهای با قابلیت تولید نور بالا باشید. البته این مسئله به خودی خود باعث افزایش مصرف انرژی خواهد شد.
یک صفحه نمایش LED چقدر عمر میکند؟
پاسخ به این سؤال سخت است. در واقع باید عوامل زیادی را در خصوص تعیین میزان عمر صفحه نمایش LED در نظر گرفت؛ اما به طور متوسط یک صفحه نمایش ال ای دی میتواند ده سال عمر کند. حالا این طول عمر به چگونگی استفاده شما هم بستگی دارد. نوسانات برق، ضربه به صفحه، افتادن از روی میز، ریختن مایع یا غذا روی آن و خیلی موارد دیگر از جمله عواملی هستند که میتوانند حتی در همان لحظه باعث سوختگی مانیتور هم شوند.
چه رزولوشنی را باید انتخاب کرد؟
رزولوشن انتخابی برای صفحه ال ای دی به فاصله بیننده تا صفحه بستگی دارد. در حقیقت اگر به صفحهای با رزولوشن پایین نزدیک شوید، دیدن المانهای داخلی با مشکل خواهد بود. اگر فاصلهتان تا صفحه کم است، باید به دنبال صفحهای با رزولوشن بالاتری باشید. نمیتوان عدد مشخصی بیان کرد. اول از همه باید نوع استفاده را مشخص کنید. در نوع استفاده فاصله مورد نیاز هم مشخص خواهد شد. برای گیمینگ بهتر است که به دنبال صفحه مانیتور LED با رزولوشن بالاتر باشید تا حس واقعیتری را تجربه کنید.
نتیجهگیری
مانیتور LED این روزها دیگر یک انتخاب حرفهای نیست، بلکه یک وسیله ضروری برای داشتن تجربه بهتر در مشاهده تصاویر است. مهم نیست که برای چه هدفی به دنبال مانیتور خود هستید؛ حداقل اینکه به سلامتی چشمان خود احترام بگذارید. مانیتورهای ال ای دی مهمترین مزیتی که دارند، نمایش باکیفیت تصاویر است. همچنین کاهش مصرف انرژی، دیگر ویژگی که صفحه نمایش ال ای دی دارد و از این رو در دراز مدت تأثیر خود را در کاهش هزینه برق نشان خواهد داد.
مطالب مرتبط:
نکات مهم خرید مانیتور گیمینگ که باید بدانید
رزولوشن چیست؟
انواع مانیتور رایج را بشناسید