سلام دوست من وقت بخیر

راهنمای خرید کارت حافظه میکرو اس دی

راهنمای خرید کارت حافظه میکرو اس دی

>


نگاهی به اندازه کوچک آن نکنید. برای خودش کارایی بسیار زیادی دارد. از همان اوایل که وارد بازار شد تا الآن مورد استفاده قرار گرفته است. نمونه‌های اولیه ظرفیت کمتری داشتند؛ اما هرچه گذشت و تکنولوژی پیشرفته‌تر شد، هم ظرفیت این دستگاه ذخیره سازی بیشتر شد و هم اینکه سرعت آن‌ها افزایش پیدا کرد. به هر حال با اینکه میکرو اس دی ها یک دستگاه آشنا برای همه هستند؛ اما همیشه در هنگام خرید با چالش‌هایی روبرو می‌شویم. اینکه چه ظرفیتی خریداری کنیم؟ چه سرعتی داشته باشد؟ و اینکه آیا این میکرو اس دی با دستگاه ما همخوانی دارد یا خیر؟

در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل راهنمای خرید کارت حافظه اس دی و میکرو اس دی را برای شما بنویسیم.
 
راهنمای خرید میکرو اس دی
 

نکات خرید کارت حافظه Micro SD

 
 

اندازه و میزان حافظه Micro SD


همه اس دی کارت‌ها، علی‌رغم اندازه‌شان، دارای چیپ حافظه فلش NAND هستند؛ مشابه آنچه در حافظه‌های USB و SSD وجود دارد. در این نوع حافظه، سه استاندارد برای ابعاد وجود دارد که با یکدیگر سازگار نیستند. به عبارت ساده‌تر، نمی‌توان از یک مینی اس دی به جای میکرو اس دی استفاده کرد. این استانداردها شامل:

استاندارد اس دی کارت: دارای ابعاد 0.083×0.94×1.26 تا 0.055 اینچ یا 1.4-2.1×24×32 میلی‌متر

مینی اس دی کارت: 0.055×0.79×0.85 اینچ یا 1.4×20×21.5 میلی‌متر

میکرو اس دی کارت: 0.039×0.43×0.56 اینچ یا 1×11×15 میلی‌متر

اس دی کارت‌های استاندارد با یک ضامن قفل کوچک عرضه می‌شوند که توانایی خواندن یا نوشتن داده را به آن‌ها می‌دهد؛ اما مینی و میکرو اس دی کارت‌ها چنین ویژگی را ندارند. همچنین 5 گروه در کلاس‌های اندازه وجود دارد که نشان‌دهنده سیستم اتصال و ظرفیت داده است:

SD یا SDSC (Secure Digital Standard Capacity): دارای حداکثر ظرفیت ذخیره سازی 2 گیگابایت و قابل استفاده در هر اسلات میکرو
SDHC (Secure Digital High Capacity): دارای حافظه ذخیره سازی 2 تا 32 گیگابایت و سازگار با SDHC و SDXC
SDXC (Secure Digital Extended Capacity): دارای حافظه ذخیره سازی 32 گیگابایت تا 2 ترابایت (بزرگ‌ترین اندازه فعلی) و سازگار فقط با SDXC
SDUC (Secure Digital Ultra Capaity): دارای حافظه ذخیره سازی بین 2 تا 128 ترابایت

 

پنجمین گروه Secure Digital Input Output(SDIO) به دلیل قابلیت ذخیره سازی زیاد، خیلی خاص هستند. این کارت‌ها دارای یک قسمت اضافه هستند که عملکردهایی مانند بلوتوث و GPS را به قابلیت‌های آن‌ها اضافه می‌کند. به دلیل تفاوت زیاد در اندازه ذخیره سازی هر حافظه، هرکدام فرمت‌های خاصی را قبول می‌کنند.

SDSC فقط فرمت‌های FAT12، FAT16 و FAT16B را قبول می‌کنند. SDHC فقط FAT32 و نسخه XC/HC از exFAT استفاده می‌کند. فرمت فایل exFAT برای ابزارهای فلش NAND طراحی شده که به نظر می‌آید تا چند سال این فرمت استاندارد خواهد بود.

کارت‌های SDSC، SDHC و SDXC در طیف وسیعی از ابزارها مانند لپ تاپ، گوشی‌های هوشمند و دوربین‌های دیجیتال قابل استفاده هستند. در چند سال گذشته و از طرفی هرچه تکنولوژی پیشرفته‌تر می‌شود، نیاز به داشتن حافظه بزرگ‌تر هم بیشتر می‌شود. مسلماً با بهینه‌تر شدن تکنولوژی، قیمت آن‌ها افزایش پیدا کرد؛ اما باید گفت که برای هر کسی و با هر بودجه‌ای یک نوع اس دی کارت وجود دارد.

SDUC هنوز خیلی جدید هستند (این مقاله در شهریور 99 نوشته شده است. ممکن است زمانی که شما این مقاله را مطالعه می‌کنید، این کارت حافظه‌ها هم قدیمی شده باشند). اندازه ظرفیت این‌ها حدود 128 ترابایت است که به نظر می‌رسد می‌توان تا چند دهه و بدون هیچ مشکلی استفاده شوند.

جدول زیر چگونگی روند تغییر فرآیند تکنولوژی و سرعت انواع اس دی کارت‌ها را نشان می‌دهد.
 
راهنمای خرید میکرو اس دی

البته بهتر است که چند نکته را در این خصوص در نظر بگیرید. بعضی دستگاه‌ها فقط تا حد معینی از ظرفیت‌ها را پشتیبانی می‌کنند؛ برای مثال، سامسونگ گلکسی S9 فقط تا ظرفیت 400 گیگابایت را پشتیبانی می‌کند. از این رو قرار دادن یک کارت حافظه 512 گیگابایتی به احتمال زیاد نه تنها همخوانی نخواهد داشت، بلکه کار هم نخواهد کرد.

نکته بعدی اینکه حتماً مطمئن شوید که دستگاه شما از فرمت کارت حافظه پشتیبانی می‌کند. در بالا در خصوص فرمت‌های مورد استفاده نوشته‌ایم.

حالا باید به این سؤال پاسخ داد که چه مقدار ظرفیت کارت حافظه باید خریداری کنیم؟ مقدار ظرفیت را نیاز شما تعیین می‌کند. اگر کسب‌وکارتان عکاسی است، مسلماً به کارت با مقدار حافظه زیادی نیاز دارید. اگر کاربر عادی هستید و کل عکس‌های گرفته شده به بیش از 500 عدد نمی‌رسد، یک کارت حافظه 2 گیگابایتی هم کار شما راه خواهد انداخت. باید ببینید که در حوزه کاری خود چقدر فضا برای ذخیره سازی نیاز دارید و بر اساس آن خرید کنید.
 

تطابق پذیری میکرو اس دی ها


در بالا به این مطالب اشاره کردیم که فرمت قابل پذیرش در میکرو اس دی شما باید با فرمت دستگاه همخوانی داشته باشد. هر نوع کار دارای فرمت مخصوص به خود است که در بالا همه آن‌ها را نوشته‌ایم. البته در هنگام خرید هر دستگاه تطابق پذیری آن را انواع میکرو اس دی ها نوشته شده است. بهتر است که حتماً قبل از خرید کارت حافظه این مسئله را در نظر بگیرید.
 

سرعت کلاس‌های کارت حافظه


همه کارت‌های حافظه برای دریافت و ارسال اطلاعات از بخش برنجی کوچک در انتهای کارت حافظه استفاده می‌کنند. این رابط بین کارت و دستگاه خواندن هر بار تکامل و بهبود یافته است؛ حالا در بعضی موارد سرعت زیاد شده و در بعضی موارد دیگر که تعداد بیشتری هم بوده، تعداد کانال‌های بیشتری برای انتقال داده در نظر گرفته شده است.

مهم‌ترین تفاوت بین همه رابط‌ها و عملکردها در کلاس سرعتی است که با استفاده از پیک باس به طور کامل تنظیم می‌شوند. در حقیقت حداکثر اندازه بایتی که بین میکرو اس دی و دستگاه انتقال می‌یابد. به عبارت دیگری این سرعت مقدار سرعت نوشتن را نشان می‌دهد.

در جدول زیر کلاس‌های مختلف سرعت به همراه مشخصات آن‌ها نوشته شده است.

 
راهنمای خرید میکرو اس دی

مسلماً هرچه کلاس ‌پایین‌تر باشد، سرعت انتقال کمتری هم دارد. از کلاس سرعتی 2 برای انتقال فایل‌های ویدئویی می‌توان استفاده کرد. البته دیگر این کلاس کمتر در بازار وجود دارد. کارت حافظه با کلاس‌های جدید یعنی 10 دارای قابلیت انتقال و ذخیره سازی فایل‌های ویدئویی 4K را دارند.

در حال حاضر 4 کلاس سرعتی داریم که به صورت زیر خلاصه می‌شوند:

کلاس 2: با حداقل سرعت 2 مگابایت در ثانیه

کلاس 4: با حداقل سرعت 8 مگابایت در ثانیه

کلاس 6: با حداقل سرعت 6 مگابایت در ثانیه

کلاس 10: با حداقل سرعت 10 مگابایت در ثانیه

بعضی فعالیت‌های خاص نیاز به حداقل کلاس سرعتی دارند. متأسفانه در بعضی کارت‌های حافظه اطلاعات زیادی در خصوص کلاس سرعتی نوشته نمی‌شود. حتی اگر هم نوشته شود، به دلیل اینکه کاربر از ماهیت نوع فایل‌های انتقالی خود اطلاعاتی ندارد، از این رو احتمال خرید اشتباه وجود خواهد داشت. البته اگر فعالیتتان خاص است، بهتر است که به سراغ خرید کارت حافظه با سرعت بالا بروید.

کلاس سرعت UHS حداقل سرعت نوشتن را روی کارت‌های حافظه نشان می‌دهد. این نوع کلاس از سه گذرگاه UHS-l، UHS-ll و UHS-lll پشتیبانی می‌کند. البته برخی تولیدکنندگان دو کلاس را در نظر می‌گیرند. به هر حال میزان سرعت این دو به صورت زیر تعریف می‌شود:

U1: دارای سرعت نوشتن حداقل 10 مگابایت در ثانیه

U2: دارای سرعت نوشتن حداقل 30 مگابایت در ثانیه

کلاس عملکرد برنامه نوع کلاس دیگری است که خواهید شنید. این کلاس حداقل سرعت نوشتن پایدار 10 مگابایت در ثانیه همراه با حداقل سرعت خواندن و نوشتن اندازه‌گیری شده در عملیات ورودی و خروجی در ثانیه را مشخص خواهد کرد. این کلاس سطح قابل قبول عملکرد هنگام ذخیره سازی و اجرای اپلیکیشن ها روی گوشی تضمین خواهد کرد. دو کلاس از این نوع وجود دارد:

A1: حداقل سرعت رندم خواندن 1500 با واحد IOPS و حداقل سرعت نوشتن 500 با واحد IOPS
A2: حداقل سرعت رندم خواندن 4000 با واحد IOPS و حداقل سرعت نوشتن 200 با واحد IOPS

کلاس سرعت ویدئو حداقل سرعت نوشتن متوالی را تعیین می‌کند. این نوع کلاس هنگام اجرا و انتقال ویدئو خیلی مهم است. هرچه رزولوشن ویدئوی شما بیشتر باشد، به سرعت بیشتری نیاز دارید. 5 گروه برای این نوع کلاس وجود دارد:

V6: حداقل سرعت نوشتن 6 مگابایت در ثانیه

V10: حداقل سرعت نوشتن 10 مگابایت در ثانیه

V30: حداقل سرعت نوشتن 30 مگابایت در ثانیه

V60: حداقل سرعت نوشتن 60 مگابایت در ثانیه

V90: حداقل سرعت نوشتن 90 مگابایت در ثانیه

سرعت ریت دار (امتیازدار)

یک مسئله‌ای را در بالا نوشتیم و اینکه دستگاه‌ها دارای حداکثر سرعت هستند. از این رو استفاده از یک کارت حافظه با سرعت بیشتر از حد تأثیری ندارد. سرعت‌هایی که هر سازنده تعیین می‌کند، بر اساس آزمایش‌هایی است که تاکنون انجام داده است.
 
راهنمای خرید میکرو اس دی

سرعت نسبی

بعضی کارخانه‌های سازنده از واحد قدیمی سرعت خود یعنی 150 کیلوبایت در ثانیه استفاده می‌کنند. این واحد سرعت دیگر الآن نیست. گاهی شما روی جعبه‌های کارت‌های حافظه عبارت‌های 2X، 4x و 16X را مشاهده می‌کنید؛ یعنی اینکه سرعت دستگاه فعلی برای مثال 16 برابر سرعت اولیه و قدیمی است.
 

چه سرعتی را باید خریداری کنیم؟


حالا بعد از نوشتن خلاصه‌ای از توضیحات انواع کلاس‌های سرعتی میکرو اس دی، باید به این سؤال پاسخ داد که کدام سرعت را خریداری کنیم؟ نیاز شما تعیین کننده سرعت انتخابی است. مسئله اینجاست که بیشتر مردم نمی‌دانند که برای کار خود چه سرعتی را خریداری کنند. دو مورد را باید در نظر بگیرید. اول از همه نوع کسب‌وکارتان و دوم نوع فایل‌های انتقالی. مسلماً برای آن‌هایی که در حوزه‌های عکاسی و مشابه کار می‌کنند و از طرفی باید فایل‌های با ظرفیت بالای ویدئو را منتقل کنند، نیاز به میکرو اس دی‌هایی با سرعت بالا دارید. سرعت کلاسی 10 مسلماً بهترین انتخاب برای افراد خواهد بود.
 
راهنمای خرید میکرو اس دی
 

انتخاب برند میکرو اس دی


هیچ‌گاه یک میکرو اس دی را بر اساس قیمت آن خریداری نکنید. برندهای متفرقه‌ای در بازار وجود دارند که با تولید و عرضه نمونه‌های ارزان‌تر سعی در فروش بیشتر دارند. این برندها کیفیت لازم را ندارد و از این رو بیشتر باعث آسیب به دستگاه می‌شوند. در هنگام انتخاب برند باید نوع دستگاه و کلاس سرعتی را در نظر بگیرید؛ اما در حال حاضر بهترین برند میکرو اس دی که می‌توانید خریداری کنید، سندینسک است.

نکته مهم

مراقب میکرو اس دی‌های فیک باشید. خود شرکت سندیسک بارها اعلام کرده است که نمونه‌های تقلبی و فیک میکرو اس دی‌های آن‌ها در بازار به فروش می‌رود. میکرو اس دی‌هایی که در فروشگاه‌های غیرمجاز یا توسط دست‌فروش‌ها عرضه می‌شود، به هیچ وجه اصل نبوده و کیفیت لازم را ندارند. متأسفانه برخی با تولید نمونه‌های بی‌کیفیت و چسباندن لیبل برندهای معروف درصدد فروش محصولات خود هستند.
 

نوع دستگاه مصرفی خود را در نظر بگیرید

 
راهنمای خرید میکرو اس دی

در مشخصات هر دستگاه سخت افزاری نوع پشتیبانی از کارت حافظه نوشته شده است. بعضی از دستگاه‌ها فقط میکرو اس دی و بعضی دیگر فقط از اس دی ها پشتیبانی می‌کنند. در مشخصات همچنین ظرفیت و سرعت کلاسی هم نوشته شده است. اگر قصد ضبط ویدئوهای با کیفت 4K را دارید، کارت حافظه V30 را باید خریداری کنید؛ اما اگر قصد ضبط فیلم‌های 8K را دارید، باید کارت حافظه V60 خریداری کنید. در حقیقت بیشترین حساسیت برای انتخاب کارت حافظه مربوط به ویدئوها است. برای آن‌هایی که قصد خرید دوربین برای فقط ضبط عکس خانوادگی را دارند، خرید نمونه‌های متوسط بیشتر توصیه می‌شود.
 

مطالب مرتبط:

راهنمای خرید تبلت
راهنمای خرید یخچال
راهنمای خرید هارد اکسترنال
نکات و راهنمای خرید کارت گرافیک
نکات و راهنمای خرید ویدئو پروژکتور
راهنمای خرید جهیزیه
نکات خرید پاور بانک 
راهنمای خرید ترازوی دیجیتال خانگی

پیام ها و نظرات