سلام دوست من وقت بخیر

اینترنت اشیا چیست؟

اینترنت اشیا چیست؟

>


چند سالی است که بحث اینترنت اشیا شنیده می‌شود. این بحث حتی پای خود را فراتر از دنیای مقالات و صحبت‌ها گذاشت و به کارخانه‌ها به ویژه تولیدکننده لوازم خانگی باز شد. البته که باید گفت هدف آن از اول هم همین وسایل بوده است؛ اما واقعاً اینترنت اشیا چیست که این همه روی آن تأکید می‌شود. تأکید روی آن به حدی زیاد است که به نوعی زندگی بدون آن معنا ندارد. در حقیقت همین الآن هم ما از تأثیر این بحث در زندگی خود استفاده می‌کنیم. اینترنت چیزها مبحث جدیدی نیست؛ اما با افزایش استفاده از اپلیکیشن ها تازه متوجه اهمیت آن شده‌ایم.

در این مقاله قصد داریم تا شما را با اینترنت اشیا، اهمیت و هر اطلاعات مربوط به آن آشنا کنیم.
 

تعریف اینترنت اشیا


اینترنت اشیا، IoT یا اینترنت چیزها سه نام دیگری است که برای این علم به کار می‌برند. اینترنت اشیا شبکه‌ای از اشیای فیزیکی را توصیف می‌کند که درون آن‌ها سنسور، نرم افزار یا دیگر تکنولوژی‌هایی به کار رفته است تا دستگاه‌ها بتوانند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کرده یا داده انتقال دهند. به عبارتی ساده‌تر، بتوان دستگاه‌های اطراف را با استفاده از اینترنت کنترل کرد؛ مانند ماشین لباسشویی که با استفاده از یک اپلیکیشن و وای فای می‌تواند برنامه شست و شوی آن را تنظیم کرد. ابزارهای فعال در این حوزه از دستگاه‌های خانه گرفته تا ابزارهای بزرگ صنعتی را شامل می‌شود. در حال حاضر حدود 10 میلیارد ابزار با استفاده از IoT با هم وصل هستند و متخصصان در تلاش هستند تا بتوانند این مقدار را 22 میلیارد تا 2025 برسانند.
 

چرا IoT مهم است؟


در چند سال گذشته، IoT یکی از مهم‌ترین تکنولوژی‌های قرن 21 ام بوده است. با استفاده از این دانش ما می‌توانیم هر چیزی را از جمله وسایل آشپزخانه، خودرو، ترموستات‌ها و حتی اسباب بازی کودکان را از طریق اینترنت کنترل کنیم. ارتباطی که خیلی راحت و با استفاده از قرار دادن یک قطعه یا سنسور درون دستگاه و اپلیکیشن در موبایل شکل خواهد گرفت. ارتباطی که دیگر فاصله برای آن معنا ندارد؛ وسیله در یک نقطه و کاربر در نقطه‌ای دیگر.

اینترنت اشیا به ما کمک می‌کند تا با کمترین هزینه و در سریع‌ترین زمان ممکن داده‌ها را انتقال، محاسبه و ارزیابی کنیم. کارهایی تا قبل از این اصلاً برای خیلی از وسایل امکان پذیر نبود. حتی می‌توان داده‌های به دست آمده برای تحلیل بیشتر در بستر ابری به اشتراک گذاشت. از این رو نرخ تعامل و نظارت به بیشترین حد ممکن خود خواهد رسید. یک دیدار نزدیک بین دنیای فیزیکی و دیجیتالی خواهیم داشت.
 

چه فناوری‌هایی اینترنت اشیا را ممکن کرده است؟


- با اینکه ایده IoT از سال 1999 وجود داشته و مطرح شده است؛ اما تعدادی از تکنولوژی‌های اخیر باعث استفاده عملیاتی از این ایده شده است؛ به عبارت دیگر به خوبی قدرت آن را نشان داده است.

- حسگرهای قابل اعتماد و مقرون به صرفه، استفاده تکنولوژی اینترنت چیزها را برای بسیاری از تولیدکنندگان ممکن ساخته‌اند. همان حسگرهایی که امکان اتصال دو دستگاه از طریق اینترنت را می‌دهند.

- حسگرها به راحتی می‌توانند از طریق پردازش ابری به اینترنت متصل شوند.

- سیستم پردازش ابری که انتقال اطلاعات و داده و امکان مدیریت انواع فایل‌ها را برای کاربران بسیار راحت‌تر از گذشته کرده است.

- یادگیری ماشین و دانش هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل همراه با دسترسی آن به سیستم پردازش ابری که خود تحول بزرگی در انجام آسان و سریع کارها به وجود آورده است.

- همه این‌ها در کنار هم باعث شده تا اتصال ابزارها با استفاده از اینترنت راحت‌تر از گذشته شود.
 

اینترنت اشیا صنعتی چیست؟


اینترنت چیزهای صنعتی یا IIoT به کاربرد فناوری اینترنت اشیا در تنظیمات صنعتی اشاره دارد؛ به ویژه اینکه بیشتر سنسورهای موجود در دستگاه‌ها با سیستم پردازش ابری درگیر می‌شوند. عبارتی است که حتماً در کنار این دانش خواهد شنید. اگر هم کارخانه صنعتی داشته باشید، حتماً با این مسئله برخورد داشته‌اید. در چند سال اخیر، صنعت‌ها از ارتباط ماشین به ماشین یا M2M برای دستیابی به خودکاری سازی و کنترل بی‌سیم استفاده کرده‌اند؛ اما با ظهور تکنولوژی ابری و سیستم یادگیری ماشین، صنعت‌ها توانستند به لایه جدیدی از خودکارسازی دست پیدا کنند که درآمد و مدل جدیدی از کسب‌وکار را به همراه داشت.
 

بعضی از کاربردهای IIoT شامل موارد زیر است:


- تولید و ساخت هوشمند

- نگهداری پیشگیرانه

- شبکه برق هوشمند

- شهر هوشمند

- لجستیک و انتقال بار هوشمند

- زنجیره تأمین دیجیتال هوشمند

- باز کردن ارزش کسب‌وکار با اینترنت اشیا

با گسترده‌تر شدن اینترنت اشیا در بازار، شرکت‌ها در حال استفاده از ارزش کسب‌وکاری فوق‌العاده به وجود آمده استفاده می‌کنند. ارزشی که مزیت‌هایی را برای آن‌ها خواهد داشت و شامل موارد زیر است:

- استخراج داده برای مدیریت بهتر تجارت

- افزایش بهره‌وری و کارایی تجاری

- ایجاد مدل‌های کسب‌وکار و جریان‌های درآمدی جدید

- اتصال راحت و سریع دنیای فیزیکی به تجارت
 

برنامه IoT چیست؟


برنامه اینترنت اشیا شامل برنامه‌های پیش ساخته نرم افزاری همانند برنامه خدماتی (SaaS) هستند که می‌تواند داده سنسور IoT به کاربران کسب‌وکار از طریق داشبورد تحلیل و ارائه دهد.

برنامه اینترنت اشیا از الگوریتم یادگیری ماشین برای تحلیل مقادیر زیاد داده‌های حسگر متصل شده در پردازش ابری استفاده می‌کند. با استفاده از داشبوردها و هشدارهای زمان واقعی IoT، می‌توان شاخص‌های عملکردی مشکلات و خرابی به وجود آمده و سایر اطلاعات را مشاهده کرد. الگوریتم‌های مبتنی بر ماشین می‌توانند مشکلات دستگاه‌ها را شناسایی کرده و هشدارهایی را برای کاربران ارسال کنند و همچنین تا حدی اصلاحات خودکار را به وجود خواهد آورد. از این رو با این برنامه کسب‌وکارها می‌توانند فرآیندهای موجود در شرکت را مدیریت و کنترل کنند.
 

کدام کسب‌وکارها می‌توانند از اینترنت اشیا بهره‌مند شوند؟


یکی از مزیت‌های مهم اینترنت اشیا این است که محدودیتی ندارد؛ یعنی هر کسی حتی در خانه خود بدون اینکه بداند، تحت تأثیر IoT است. به هر حال در این بین بعضی کسب‌وکارها بیشتر از همه می‌توانند از مزایای این نوع بهره‌مند شوند. سازمان‌ها یا شرکت‌هایی که در انجام فعالیت تجاری خود بیشتر از همه از حسگرها استفاده می‌کنند. این کسب‌وکارها به صورت کلی شامل موارد زیر است:
 

تولید کنندگان


تولیدکنندگان می‌توانند با استفاده از مانیتورینگ خط تولید مزیت رقابتی نسبت به دیگران به دست بیاورند تا با تشخیص خرابی زودهنگام، نگهداری و تعمیرات را راحت‌تر کنند. سنسورها زمانی که خروجی مناسب نباشد، به کار خواهند افتاد. از این رو تولیدکنندگان خیلی سریع متوجه مشکلی شده و درصدد برطرف کردن مشکل، تعمیر یا جایگزینی برخواهند آمد. تشخیص زود هنگام خرابی از طریق اینترنت اشیا و حسگرها باعث کاهش هزینه عملیاتی، بهره‌وری بالا و مدیریت بهتر خواهد شد.
 

خودروسازی


صنایع خودروسازی بهتر از همه می‌توانند از مزایای اینترنت اشیا بهره‌مند شوند. جدا از تشخیص خرابی زودهنگام در خط تولید، می‌توان سنسوری ایجاد و تعبیه کرد که به رانندگان در هنگام هدایت خودرو، هشدارهای لازم در خصوص مشکلات را بدهد. حتی خودروهای جدید می‌توانند با جمع آوری داده‌ها در هنگام رانندگی، راننده در پیش بینی خطرات و مسیریابی کمک زیادی کنند.
 

حمل‌ونقل


وسایل حمل‌ونقل می‌توانند با استفاده از اینترنت اشیا، شرایط آب‌وهوا و مسیرها را شناسایی کرده و بهترین مسیر را برای عبور انتخاب کنند. حتی با استفاده از این دانش می‌توانند موجودی را برخط کنترل کنند و ارتباط راحت‌تر و سریع‌تری با دیگر بخش‌ها خواهند داشت.
 

صنایع خرده فروشی


امکان گرفتن بهتر و کامل‌تر موجودی کالا، بهبود تجربه مشتری، برطرف کردن مشکلات زنجیره تأمین و کاهش هزینه عملیاتی از جمله مزیت‌هایی است که اینترنت اشیا برای صنایع خرده فروشی داشته است. همان جمع آوری سریع داده خود می‌تواند بهترین مزیت باشد. از این رو مالک یک صنعت خرده فروشی به جای اینکه تمام وقت خود را اختصاص به کارهای جانبی دهد، روی موارد اصلی تمرکز خواهد کرد.
 

بخش سلامت


دیگر بخش سلامت است که می‌تواند به بهترین شکل ممکن از اینترنت چیزها استفاده کند. ارتباط سریع و راحت پزشک با دیگر بخش‌ها و بیماران و همچنین کنترل بهتر دستگاه‌ها خود می‌تواند مزیتی عالی باشد. به این صورت حتی اگر پزشک در آن زمان در دسترس نباشد، می‌تواند با بهره‌گیری از این دانش، فعالیت خود را انجام دهد.

بحث اینترنت اشیا خیلی گسترده‌تر از این حرف‌هاست. مزیت و کاربرد آن فقط محدود به یک بخش نمی‌شود. وقتی ارتباطات از طریق اینترنت شود، پس حضور این دانش هم نیاز خواهد بود.
 

 

پیام ها و نظرات