سلام دوست من وقت بخیر

تلویزیون یا پروژکتور؛ کدام یک را تهیه کنیم؟

تلویزیون یا پروژکتور؛ کدام یک را تهیه کنیم؟

>

به ظاهر دو وسیله کاملاً متفاوتی از هم هستند؛ اما می‌توانند جای هم استفاده شوند. در مواقعی که بخواهید فیلم یا صحنه تئاتری را به طور کامل مشاهده کنید، در اینجا انتخاب بین تلویزیون یا پروژکتور مطرح می‌شود. اینکه کدام یک استفاده شود؟ پاسخ به این سؤال نیاز به مقایسه ویژگی‌های هرکدام است. البته به شرایط فرد برای استفاده هم بستگی دارد. به هر حال در ادامه این مطلب قصد داریم تا تلویزیون یا پروژکتور را برای استفاده از چنین مواقعی با هم مقایسه کنیم.
 

مقایسه تلویزیون و پروژکتور


اندازه صفحه

زمانی اندازه صفحه نمایش تلویزیون‌ها خیلی کوچک‌تر از تصویر پروژکتورها بود؛ اما الآن تلویزیون‌هایی با صفحه بزرگ‌تر داریم. البته باید گفت که در بعضی مدل‌ها چنین چیزی شاهد هستیم. حداکثر اندازه صفحه نمایش تلویزیون‌ها در بازار به صورت معمول، 85 اینچ است که کاربرد بسیار خاصی دارد؛ اما صفحه پروژکتورها روی دیوار یا پرده، اندازه متوسط بین 100 تا 120 اینچ دارند. 20 اینچ اختلافی کمی نیست. اگر خیلی حساس نیستید، آن وقت باید به بررسی دیگر ویژگی‌ها بپردازید.

البته یک نکته خیلی مهم را باید در مقایسه این دو با هم در نظر بگیرید. صفحه تلویزیون قابلیت تغییر ندارد. هر اندازه‌ای که در همان اول خریداری کنید تا آخر هم همان خواهد بود؛ نه می‌توان کوچک و نه بزرگ کرد. برای پروژکتورها این قضیه متفاوت است. در حقیقت در هنگام خرید، با یک طیف اندازه روبرو خواهید شد. این طیف نشاندهنده اندازه تصویری است که روی پرده یا دیوار نمایش داده می‌شود. به هر حال دست کاربر برای تغییر باز است.

باید گفت که این تفاوت ویژگی چیزی نیست که بتوان به راحتی از آن عبور کرد. برای همین است که هنوز در بسیاری از دانشگاه‌ها و همایش‌ها از پروژکتور استفاده می‌شود. برای اینکه محدودیت حداکثری همانند تلویزیون ندارد. یک پروژکتور تا 300 اینچ هم پشتیبانی خواهد کرد؛ مگر اینکه برای شما مهم نباشد.

روشنایی صفحه

میزان روشنایی پروژکتور بیشتر از صفحه تلویزیون قابل درک است. به عبارتی دلیل کنتراست بیشتر، تصاویر بهتر در محیط تاریک نمایش داده می‌شوند. اگر محیط روشن‌تر باشد، کار برای پروژکتور کمی سخت‌تر خواهد بود. از آنجا که پروژکتورها نور خود را از لامپ می‌گیرند، بازخورد این نور از صفحه در محیط روشن، خیلی واضح نخواهد بود؛ اما این مسئله در تلویزیون وجود ندارد. نور صفحه به صورت مستقیم به چشم‌های بیننده می‌تابد. پس باید اول از همه محیط استفاده خود را مشخص کنید. اینکه آیا قصد نمایش در فضایت تاریک را دارید یا خیر. اگر جواب بله است، در این صورت خرید پروژکتور توصیه می‌شود.

راه‌اندازی دستگاه

مورد بعدی که کمتر به آن توجه می‌شود، راه‌اندازی دستگاه است. راه‌اندازی تلویزیون و تنظیم داخلی آن به مراتب خیلی راحت‌تر از دستگاه ویدئو پروژکتور است. وقتی شما میزان فضای موردنیاز برای اندازه تلویزیون را بدانید، خیلی راحت می‌توانید یک نمونه خریداری کرده و بعد با وصل کردن کابل، از آن استفاده کنید. این روزها بیشتر تلویزیون‌ها به صورت تخت هستند و فضای خیلی کمتری را هم اشغال می‌کنند. پس وقتی یک نقطه تعیین شود تا آخر همان خواهد بود. هر وسیله جانبی دیگر را هم می‌توان به تلویزیون وصل کرد. اصلاً نیاز به تنظیمات خاصی نیست. اگر هم باشد، در دفترچه راهنما کامل توضیح داده شده است. باید گفت که شما فقط یک بار نقطه قرار گرفتن دستگاه تلویزیون خود را مشخص خواهید کرد؛ دیگر تا آخر نیازی به تغییر نخواهید داشت. مگر اینکه بخواهید زیر یا پشت آن را تمیز کنید که مسئله خاصی هم نیست.

اما در خصوص پروژکتور، این مسئله کاملاً متفاوت است. پروژکتورها به دلیل انعطاف پذیری، استفاده پیچیده‌تری دارند. اول از همه اینکه باید فضایی را روی دیوار یا در نصب پرده در نظر بگیرید. این فضا باید طول و عرض برای پوشش بیشترین اندازه تصویر تولید شده داشته باشد. از آنجا که پروژکتورها هم ثابت و هم قابل حمل هستند، برای نوع ثابت می‌توانید این فضا در همان اول تعیین کرد؛ اما برای نوع متحرک، سخت خواهد بود. برای اینکه شاید فضای قبلی دیگر دسترس نباشد و از این رو باید به دنبال یک نقطه دیگر باشید.

البته مشکل راه‌اندازی پروژکتور فقط به همینجا محدود نمی‌شود. تعیین فاصله‌ای که به خوبی و با رزولوشن بالا، تصویر نشان دهد، سخت است. حالا در نوع ثابت، شما فقط یک بار نیاز است که این کار را انجام دهید؛ اما در نوع متحرک، به ویژه قابل استفاده در بسیاری از اتاق‌ها، باید هر بار آن نقطه را پیدا کنید. دیگر مشکل بودن پریز برق در اتاق برای تأمین انرژی است. اینکه هم در آن فضا باشد و هم اینکه دور نباشد تا کابل پروژکتور به آن برسد. به نظر می‌رسد که راه‌اندازی ویدئو پروژکتور سخت است؛ اما باید گفت که این مشکلات بیشتر برای بار اول است. اگر دستگاه را چند بار در یک فضا مشخص راه‌اندازی کنید، به اصطلاح همه چیز دستتان خواهد آمد.

کیفیت تصویر

اینکه کیفیت تصویر کدام یک بهتر است، مسلماً به نوع مدل و ویژگی‌های پشتیبان کننده از آن بستگی دارد. تقریباً هر تلویزیونی که خریداری کنید، اگر به روز باشد، از فناوری 4K و HDR پشتیبانی می‌کند. البته بعضی مدل‌های ارزان‌تر هم چنین ویژگی را دارند؛ اما اینکه آیا کیفیت آن خوب است یا خیر، دیگر کیفیت خود دستگاه تلویزیون بستگی دارد.

در خصوص ویدئو پروژکتور، مسئله کمی متفاوت خواهد بود. در همین اول به شما بگوییم که در حال حاضر خرید پروژکتور 4K خیلی گران برایتان تمام می‌شود. از آنجا که اندازه تصویر تولیدی پروژکتور متغیر است؛ از این رو برای داشتن تصویر باکیفیت بالا، باید آن را تنظیم کرد. اگر پروژکتور مورد استفاده خیلی کیفیت بالایی نداشته باشد، بزرگ‌تر کردن تصویر می‌تواند مشکلاتی را در وضوح عکس به وجود بیاورد. از طرفی در خصوص ویدئو پروژکتور، کیفیت پرده یا دیوار هم خیلی مهم است. استاندارد نبودن آن‌ها می‌تواند در کاهش کیفیت نمایش تصویر تأثیرگذار خواهد بود. پس این مسئله مهمی است که باید در هنگام خرید در نظر بگیرید. به عبارتی حداکثر پشتیبانی از وضوح را در پروژکتور بررسی کنید تا بعدها در مشاهده ویدئوها دچار مشکل نشوید.

حالا بهتر است که کمی بعضی ویژگی‌های این دو را با هم مقایسه کنیم:

کنتراست با ترکیبی از سطح سیاه و روشنایی مشخص می‌شود. همانطور که در بالا هم نوشتیم، تلویزیون خیلی بهتر می‌تواند نورهای وارد شده از دیگر منابع را با خود ترکیب کند؛ به صورتی که هیچ کیفیت تصویر آن تغییر نکند. در صورتی که ویدئو پروژکتور چنین قابلیتی ندارد. اگر محیط تاریک نباشد، نه صرفاً تاریک مطلق، نمی‌توان انتظار تصویر باکیفیتی روی پرده یا دیوار داشت. همچنین اینکه اگر دیوار یا پرده هم صاف و تمیز نباشند، امکان مشاهده تصویر باکیفیت وجود ندارد. به هر حال در این مورد تلویزیون بهتر است؛ مگر اینکه کاربرد ویدئو پروژکتور برای هدف خاصی بهتر باشد.

در خصوص رزولوشن باید گفت که تلویزیون خیلی موفق‌تر عمل کرده است. تلویزیون‌های جدید به صورت 4K هستند. با اینکه در اوایل قیمت خیلی بالایی داشتند؛ اما الآن دیگر جزو جدانشدنی به حساب می‌آیند. البته باید گفت که این مسئله به خود دستگاه هم بستگی دارد. همانطور که در بالا هم اشاره کردیم. ویدئو پروژکتور 4K هم خوب دارد؛ اما قیمت بالایی دارد. برای مراکزی مانند دانشگاه که نمایش تصویر متوسط اهمیت دارد، خرید یک نمونه با رزولوشن بالا توصیه نمی‌شود. اگر واقعاً هدفتان استفاده از این وسیله به عنوان سینمای خانگی است، دیگر باید هزینه کنید.

مورد بعدی پردازش رنگ است. در خصوص پردازش و تنظیم رنگ پروژکتورها نیازی به انجام کار خاصی نیست. خیلی ساده و با پرداخت کمترین هزینه قابل انجام است؛ اما تلویزیون‌ها نیاز به پردازش دارند. اگر تلویزیون با رزولوشن بالا مانند 4K باشد، این مسئله بیشتر اهمیت پیدا خواهد کرد. باید گفت که در خصوص دقت رنگ، پروژکتور قوی‌تر عمل کرده است. مزیت انعطاف پذیری به این دستگاه کمک زیادی کرده است.

بلندگوی دستگاه

در خصوص بلندگو با یک مسئله روبرو خواهیم شد. اول از همه بلندگوی تلویزیون‌ها هم بزرگ‌تر و با توان بیشتر است. همه تلویزیون‌ها هم در داخل خود دارای یک عدد بلندگو هستند. صدای آن‌ها هم به صورتی است که فرد برای شنیدن مشکلی نداشته باشد. در خصوص پروژکتورها، بلندگوی قوی نمی‌توان انتظار داشت. در حقیقت بلندگوی این دستگاه‌ها خیلی کوچک است. اگر محیط بزرگ یا شلوغ باشد، بلندگو جوابگو نخواهد شد؛ اما همانطور که نوشتیم، در حال حاضر بیشتر کاربران از بلندگوهای خارجی استفاده می‌کنند؛ به ویژه برای آن‌هایی که به دنبال تصویری با اندازه نمایش خانگی هستند. به هرحال، نصب بلندگو احساس بهتری را شنونده می‌دهد و تمامی افراد حاضر در یک محل، مشکلی در شنید و برقراری ارتباط نخواهند داشت.

راحتی استفاده

در بالا در خصوص راحت بودن نصب نوشتیم. در آنجا نتیجه‌گیری شد که تلویزیون از این لحاظ خیلی بهتر است؛ اما اگر باز هم به نوع راحتی نگاه کنید، باز تلویزیون برنده خواهد شد. در استفاده از ویدئو پرژکتور، کسی نباید جلوی دستگاه بایستد. اگر کسی یا چیزی روبروی آن قرار بگیرد، در عمل تصویری روی پرده وجود نخواهد داشت. مورد بعدی این است که می‌توان روی کاناپه یا صندلی راحتی جلوی تلویزیون نشست و از دیدن آن لذت برد. حالا برای ویدئو پروژکتور هرجایی نمی‌توانید بنشینید، یک دلیل را که در بالا نوشتیم و دلیل دیگر برای زاویه دید است. اگر در گوشه خانه نشسته باشید و بخواهید تلویزیون را تماشا کنید، خیلی راحت قابل گردش است؛ اما ویدئو پروژکتور چنین قابلیتی را ندارد. افرادی که در کنارها می‌نشینند، به خوبی نمی‌توانند اطلاعات نمایش داده شده را بخوانند.

فاصله تا صفحه

در خصوص پروژکتور، در بالا نوشتیم که حتماً کاربر باید روبروی صفحه بنشیند؛ در غیر این صورت نمی‌تواند تصویری واضحی مشاهده کند. اگر هم بخواهد برای او مقدور نیست. برای اینکه دیوار یا پرده اصلاً قابل چرخش نیستند. در مورد تلویزیون این مسئله وجود ندارد. اینکه چه فاصله‌ای داشته باشیم تا تصویر را بهتر ببینیم، به کیفیت دستگاه بستگی دارد. اگر کیفیت آن عالی باشد، دور نشستن هم هیچ مشکلی به وجود نمی‌آورد.

نتیجه‌گیری

اینکه کدام یک را خریداری کنید، به موقعیت شما بستگی دارد. نمی‌توان در این خصوص و آن هم الآن اظهارنظر دقیقی کرد. هر کدام مزایای مخصوص به خود را دارند. برای تجربه سینمای خانگی بیشتر از تلویزیون استفاده می‌کنند؛ اما برای مشاهده سینمای بزرگ‌تر، استفاده از پروژکتور توصیه می‌شود.
 
 

پیام ها و نظرات